Όταν ο Πούτιν απέρριψε την πρόταση του Γέλτσιν: Ευχαριστώ αλλά δε θέλω να γίνω Πρόεδρος!

Sputnik / Sergey Zhukov
Freepen.gr - Μια ανέκδοτη ιστορία ανάμεσα στον ίδιο και τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, διηγήθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε μια συζήτηση που είχε με τελειόφοιτους μαθητές σχετικά με το ποια πορεία θα ακολουθήσουν στη ζωή.

Ο Πούτιν αποκάλυψε πως του προσφέρθηκε μια μεγάλη ώθηση στην σταδιοδρομία πριν από αρκετά χρόνια. Ο πρώτος Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, τον κάλεσε και του είπε: «Θέλω να υποβάλω την υποψηφιότητά σας στο κοινοβούλιο, ώστε να γίνετε πρωθυπουργός και αργότερα να σας προτείνω να τρέξετε τον Πρόεδρο. Συμφωνείτε;» και η απάντηση ήταν:« Όχι ». Ήταν πολύ έκπληκτος ο Γέλτσιν και ρώτησε με τον ιδιόμορφο του τρόπο: «Γιατί αυτό;» Και ο Πούτιν αποκρίθηκε: «Δεν είμαι έτοιμος»

Η ιστορία είχε ένα ηθικό δίδαγμα κατά το σημερινό Πρόεδρο. Ο Πούτιν είπε ότι, παρόλο που είχε αρκετή εμπειρία ως κρατικός αξιωματούχος και «μεγάλο αγόρι» από εκείνα τα χρόνια, δεν αισθάνθηκε έτοιμος να γεμίσει τα παπούτσια του Γέλτσιν. Είπε ότι ελπίζει πως και οι νέοι στο ακροατήριο θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να λάβουν βασικές αποφάσεις στη ζωή τους.

Ο Πούτιν προωθήθηκε τελικά ως πιθανός διάδοχος από έναν ασθενή Γέλτσιν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Είχε μια σειρά διορισμών στην προεδρική διοίκηση πριν γίνει αρχηγός της FSB το 1998.

Ένα χρόνο αργότερα ο Γέλτσιν χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή για να ωθήσει την υποψηφιότητα του Πούτιν μέσω του κοινοβουλίου και να τον εκλέξει ως νέο πρωθυπουργό. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Γέλτσιν παραιτήθηκε και όρισε τον Πούτιν προσωρινό αντικατάστασή του έξι μήνες για να διεξαγάγει εκλογική εκστρατεία.

Η περίοδος Πούτιν για τη Ρωσία μόλις ξεκινούσε. Ο Γέλτσιν μπορεί να μην ξεχώρισε ως Πρόεδρος αλλά ίσως τελικά έλαβε την κρισιμότερη και σωστότερη απόφαση κατά τα χρόνια της δικής του παντοδυναμίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail