Η μυστική συμφωνία για την τύχη της Κωνσταντινούπολης - Όταν οι ομόδοξοι Ρώσοι έθεσαν βέτο για τον Ελληνικό Στρατό


Freepen.gr - Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (18 Μαρτίου 1915) ήταν μια σειρά από μυστικές διαβεβαιώσεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υποσχέθηκαν να δώσουν στην Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα Δαρδανέλια στους Ρώσους σε περίπτωση νίκης, διαβάζουμε στην αγγλική έκδοση της wikipedia.

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν ουδέτερη, αλλά το 1915 διαπραγματεύτηκε με τους συμμάχους, προσφέροντας στρατιώτες και ειδικά ένα γεωγραφικό σημείο ως ορμητήριο για επιθέσεις στα Στενά. Ωστόσο η Ρωσία άσκησε βέτο στην ελληνική πρόταση, επειδή ο κύριος στόχος της ήταν να ελέγξει τα Στενά και να πάρει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συμφώνησαν, ενώ υπέβαλαν τις δικές τους αξιώσεις, σε μια αυξημένη σφαίρα επιρροής στο Ιράν στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου και στην απόσχιση της Συρίας (συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης) και της Κιλικίας στη Γαλλία. Οι βρετανικές και γαλλικές αξιώσεις συμφωνήθηκαν και οι δύο πλευρές κατέληξαν να μεταθέσουν αργότερα στο μέλλον το τι θα γίνει με τους Αγίους Τόπους.

Αν και η προσπάθεια των Συμμάχων να καταλάβουν στα Στενά στην εκστρατεία της Καλλίπολης απέτυχε, η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε στο τέλος του πολέμου το 1918. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, η Ρωσία είχε υποστεί την κομμουνιστική επανάσταση και αποσυρθεί από τον πόλεμο. Κατά συνέπεια, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η ύπαρξή της αποκαλύφθηκε από τους Ρώσους Μπολσεβίκους το 1917, δημοσιοποιώντας τις βρετανικές διπλωματικές προθέσεις και ενθαρρύνοντας την έγκριση της Διακήρυξης του Balfour.

Πηγές:
Cathal J. Nolan, ed. The Greenwood Encyclopedia of International Relations: A-E, (Greenwood Publishing Group, 2002), 350.
Hugh Seton-Watson, The Russian Empire, 1801-1917 (1967) pp 706-7.
J. C. Hurewitz (1979). The Middle East and North Africa in World Politics: A Documentary Record. British-French supremacy, 1914-1945. 2. Yale University Press. pp. 16–21. ISBN 978-0-300-02203-2.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail