Ο παρατημένος πυλώνας που έγινε μνημείο μιας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ναυτικές τραγωδίες

Freepen.gr - Μια γέφυρα κοντά στη πρωτεύουσα της Μόσχας ενώ ξεκίνησε να οικοδομείται, παρέμεινε ημιτελής. Ωστόσο ο γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου, Kashak, είχε μια ιδιαίτερη και συγκινητική έμπνευση ζωγραφίζοντας τον ένα πυλώνα και δίνοντας του τη μορφή του ρωσικού υποβρυχίου Kursk στη μνήμη των θυμάτων του.

Το K-141 Κουρσκ ήταν ένα ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που χάθηκε μαζί με όλο το πλήρωμά του όταν βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς στις 12 Αυγούστου του 2000.

Το Κουρσκ βρισκόταν σε πραγματοποίηση άσκησης εκτόξευσης εικονικών τορπιλών εναντίον της ναυαρχίδας Πέτρος ο Μέγας. Τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου του 2000, πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν από το υποβρύχιο σύμφωνα με τον τότε Ρώσο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ίγκορ Σεργκέγιεφ και αναμενόταν αναφορά στις 18:00 ώρα Ρωσίας, αλλά η επαφή υποβρυχίου με το αρχηγείο των επιχειρήσεων της άσκησης δεν έγινε ποτέ. 

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως στις 07:44 ώρα Ρωσίας , σεισμογράφοι στη Νορβηγία κατέγραψαν δύο δονήσεις έντασης 2,2 Ρίχτερ και 4,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, με χρονική διαφορά μεταξύ τους 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Το σκάφος βυθίστηκε στα 108 μέτρα, περίπου 135 χιλιόμετρα ανοιχτά του Σεβερομόρσκ. Στις 13 Αυγούστου το υποβρύχιο εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από Ρωσικά σκάφη.

Το πρώτο διάστημα υπήρχαν επιζώντες στο υποβρύχιο και η Μόσχα δέχθηκε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι αρνήθηκε να δεχθεί εξαρχής τη βοήθεια τρίτων χωρών. Η ρωσική επιχείρηση διάσωσης απέτυχε και όταν τελικά ζητήθηκε συνδρομή άλλων χωρών, ήταν πια πολύ αργά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail