Η ολική επαναφορά της Συρίας - Το "νιετ" της Μόσχας στο σχέδιο Τραμπ και οι χώρες του Κόλπου απέναντι στην Τουρκία

Freepen.gr - Η εξέλιξη από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Trump να αποχωρήσει από τη Συρία αναπτύσσεται όπως αναμενόταν, σημειώνει το moonofalabama.org.

Ο Trump ανακοίνωσε την ταχεία απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία. Αργότερα μίλησε για μια ελεγχόμενη διαδικασία που θα επέτρεπε στην Τουρκία να αναλάβει τις κατεχόμενες από τις ΗΠΑ περιοχές στη βορειοανατολική Συρία. Το σχέδιο αυτό, το οποίο πιθανότατα εμπνεύστηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton, είναι εντελώς μη ρεαλιστικό. Μια τόσο ευρεία κατοχή, η οποία θα τύχει αντίστασης από πολλές ισχυρές δυνάμεις, δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την απειλή μιας τουρκικής εισβολής για να ασκήσει πιέσεις ώστε να αποδιοργανωθούν οι κουρδικές YPG τις οποίες εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ.

Σήμερα το πρωί ο Συριακός Αραβικός Στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη Manbij, δυτικά του Ευφράτη και έπιασε τις θέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζει η Τουρκία και εκείνες των ΗΠΑ.  Η σημαία της Συρίας υψώθηκε στην Manbij. Η κίνηση έρχεται με την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή. Η Manbij απειλήθηκε από τον τουρκικό στρατό και τις τζιχαντιστικές ομάδες. Για να αποφευχθεί μια τουρκική επίθεση, οι τοπικές ένοπλες ομάδες των Κούρδων και των Αράβων, οι οποίες συνεργάστηκαν με το στρατό των Η.Π.Α., κάλεσαν τον συριακό στρατό να αναλάβει τον έλεγχο. Αυτό το μοτίβο θα επαναληφθεί αλλού.

Μια κουρδική αντιπροσωπεία βρίσκεται άλλωστε στη Ρωσία για να διαπραγματευτεί την περαιτέρω ανάληψη από τις αμερικανικές κατεχόμενες βορειοανατολικές επαρχίες Hasaka και Qamishli από δυνάμεις της Συρίας, όπου όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η Δαμασκός διατηρεί ισχυρούς θύλακες και μια στρατιωτική βάση. Οι Κούρδοι εξακολουθούν να ελπίζουν για κάποια αυτονομία από τη συριακή κυβέρνηση που θα τους επιτρέψει να κρατήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους. Αλλά ούτε η Δαμασκός, ούτε κανένας άλλος, θα συμφωνήσει ποτέ σε αυτό. Θα υπάρχει μόνο μία ένοπλη δύναμη στη Συρία, ο Συριακός Αραβικός Στρατός. Είναι όμως πιθανό ορισμένες κουρδικές μονάδες να ενσωματωθούν σε αυτόν.

Μια τουρκική αντιπροσωπεία θα βρεθεί επίσης στη Μόσχα. Η Ρωσία τάχθηκε εναντίον του αμερικανικού σχεδίου να αφήσει την Τουρκία να καταλάβει τα βορειοανατολικά της Συρίας ή ακόμη και τμήματα της. Ο Ερντογάν δεν θα λάβει ρωσική ή ιρανική υποστήριξη για μια τέτοια κίνηση. Επιπλέον, θα πιεστεί να εγκαταλείψει και τις άλλες περιοχές της Συρίας που επί του παρόντος καταλαμβάνει η Τουρκία.

Τα στρατεύματα των Η.Π.Α. αναμένεται να συνεχίσουν την κατοχή κοντά στον Ευφράτη, όπου συνεχίζεται η πάλη ενάντια στο Ισλάμ αλλά όχι για πολύ. Ο Τράμπ επέμεινε με επιτυχία, ενάντια στη βούληση του στρατού του, να απομακρυνθεί πλήρως από τη Συρία. Οι άνθρωποι που διαφωνούν κατά της αποχώρησης είναι, όχι συμπτωματικά, οι ίδιοι άνθρωποι που προωθούσαν την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Μάτις για το θέμα, οι περαιτέρω προσπάθειες των στρατιωτικών να καθυστερήσουν την υποχώρηση θα αποβούν πιθανώς μάταιες.

Για να καλύψει την απόσυρση από τη Συρία, ο στρατός των ΗΠΑ ίδρυσε δύο νέες βάσεις στο Ιράκ. Αυτά επίσης εμποδίζουν θέσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή της οδικής κυκλοφορίας μεταξύ του Λεβάντε και του Ιράν. Είναι απίθανο όμως οι Η.Π.Α. να κρατήσουν αυτές τις βάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ιρακινό κοινοβούλιο ήδη κινείται για να απομακρύνει ξανά όλες τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη χώρα του.

Οι στρατιωτικές κινήσεις όμως συνοδεύονται με νέες πολιτικές που αποκαθιστούν τη Συρία ως βασικό αραβικό κράτος.

Χθες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξανάνοιξαν την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Το Μπαχρέιν ακολούθησε. Το Κουβέιτ θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία του τον Ιανουάριο. Το Ομάν δεν την έκλεισε ποτέ. Από τις χώρες του Κόλπου, μόνο το Κατάρ, σύμμαχος με την Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, δεν αποκαθιστούν τις σχέσεις τους με τη Συρία. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου χρηματοδότησαν αρκετά μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη Συρία. Αυτά θα αναζωογονηθούν και θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας να σταθεί ξανά στα πόδια της. Η Αίγυπτος αναμένεται να ακολουθήσει.

Η κίνηση των ΗΑΕ αποτελεί στρατηγική για την αντιμετώπιση της νεοθωμανικής φιλοδοξίας της Τουρκίας. Η Συρία (και πάλι) θεωρείται ως το προπύργιο που προστατεύει τη μεγαλύτερη Αραβία από τους Τούρκους κηδεμόνες. Σηματοδοτεί στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να καταλάβει περισσότερη Συρία θα βρει αντίσταση από τις χώρες του Κόλπου και ίσως ακόμη και από το στρατό της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος, μαζί με τη Ρωσία, μεσολαβεί μεταξύ των Κούρδων και της συριακής κυβέρνησης.

Η αραβική κίνηση θεωρείται επίσης αντίθεση με την ιρανική επιρροή στη Συρία. Σε αυτό θα αποτύχει. Η Συρία διαφυλάχθηκε από την επίθεση που δέχθηκε χάρη στην παρέμβαση του Ιράν. Ο ιρανός στρατηγός Σουλεϊμάνι έπεισε τη Ρωσία να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Ήταν το Ιράν που ξόδεψε δισεκατομμύρια για να στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση, ενώ οι Άραβες του Κόλπου ξόδεψαν ακόμα περισσότερο για να τον ανατρέψουν. Η Συρία δεν θα ξεχάσει ποιοι είναι οι εχθροί της και ποιοι είναι οι πραγματικοί της φίλοι.

Οι αεροπορικές συνδέσεις από τη Δαμασκό προς τις αραβικές χώρες επιστρέφουν. Την περασμένη εβδομάδα επανεκκίνησε η άμεση σύνδεση με την Τυνησία. Τον Ιανουάριο, ο αεροπορικός αερομεταφορέας Gulf-Air θα προσφέρει και πάλι πτήσεις από τη Δαμασκό για το Μπαχρέιν. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος το 2012 έδιωξε τη Συρία, θα την καλέσει ξανά. Η Συρία μπορεί να αποδεχθεί την προσφορά, αλλά μόνο με αντάλλαγμα μια μεγάλη αποζημίωση.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση στις συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις 26 Δεκεμβρίου απέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Οι ισραηλινοί εξαπέλυσαν 16 πυραύλους από τον αεροπορικό χώρο του Λιβάνου. Πέταξαν δειλά πίσω από δύο εμπορικά αεροσκάφη. Αυτό κατέστησε αδύνατο για την αεροπορική άμυνα της Συρίας να επιτεθεί άμεσα στα ισραηλινά μαχητικά. Τα περισσότερα από τα ισραηλινά βλήματα καταστράφηκαν από την αεροπορική άμυνα μικρής εμβέλειας της Συρίας. Ένας συριακός πύραυλος εκτοξεύτηκε ενάντια στο Ισραήλ. Ήταν μια υπενθύμιση ότι έχουν καθιερωθεί νέοι κανόνες εμπλοκής, όπως ανακοινώθηκαν. Οι επιθέσεις στη Συρία θα απαντηθούν με άμεσες επιθέσεις στο Ισραήλ. Η εκτόξευση του πυραύλου οδήγησε στο τέλος την ισραηλινή επίθεση.  

Το Ισραήλ, όπως και άλλοι, θα μάθει ότι τυχόν περαιτέρω επιθέσεις στη Συρία είναι μάταιες και θα οδηγήσουν μόνο σε αποτελεσματικά αντίποινα. Ο πόλεμος στη Συρία, αν και δεν έχει ακόμα τελειώσει, καταρρέει. Η πολιτική απομόνωση της Συρίας τελειώνει. Όσοι επιμένουν στη συνέχισή της, θα χάσουν τελικά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail