Ήπειρος και Μακεδονία, δύο σημαντικά κομμάτια του έθνους ενωμένα από την αρχαιότητα


Το 359 π.Χ. η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα ανιψιά του βασιλιά της Ηπειρού, Αρρύβα παντρεύεται το βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο το Β'. Από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
 
 Η Ολυμπιάδα καταγόταν από τους Μολοσσούς, ελληνικό φύλο γενάρχης του οποίου σύμφωνα με την μυθολογία ήταν ο Μολοσσός, παππούς του οποίου ήταν ο Αχιλλέας. Η Ηπειρος και η Μακεδονία κυλούσαν στις φλέβες του μεγαλύτερου Έλληνα στρατηλάτη που διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό ως την Ινδία. 

Δεν ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της Ινδίας στην τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας είπε ότι ο διασημότερος Έλληνας στην Ινδία είναι ο Μεγας Αλέξανδρος ο οποίος εγινε σύμμαχος με τον Ινδο βασιλιά Πώρο καθώς ο ένας εκτίμησε τις αρετές του άλλου. Μακεδονία και Ήπειρος δύο σημαντικά και πολύπαθα κομμάτια του έθνους που ποτέ δεν έπαψαν να αγωνίζονται παρά τους πολλούς κατακτητές που γνώρισαν και που ποτέ δεν ξέχασαν την καταγωγή τους. 

Δεν υπόκυψε ποτέ το βόρειο τμήμα της Ηπείρου και δεν το έβαλε κάτω αν και είχε να αντιμετωπίσει τις αποφάσεις των νταβατζήδων που έκοβαν την Ήπειρο, τη δειλία των ελληνικών κυβερνησεων, εθνοκαθάρσεις από τα αλβανικά καθεστώτα. Θα έρθει η ώρα της δικαιοσύνης για τον πολύπαθο ελληνισμό αυτής της γης. 

Η Μακεδονία στάθηκε πιο τυχερή από το βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Ενώθηκε στον εθνικό κορμό αλλά χύθηκε πολύ αίμα για να γίνει αυτό. Η ιστορία της δεν είναι πούλημα, κουβαλάει πολλές θυσίες η υπεράσπισή της. 

Κανένα κομμάτι αυτού του έθνους και της ιστορίας του δεν έχουμε δικαίωμα να θυσιάσουμε εμείς που δεν αγωνιστήκαμε για τίποτα. Ό,τι έχουμε το χρωστάμε στις θυσίες εκείνων που υπερασπίστηκαν την ταυτότητα και την ιστορία τους με το αίμα τους διεκδικώντας την ελευθερία τους. Κάποιοι θυσιάστηκαν για να γίνει ένα κράτος που φάνηκε πολύ δειλό για να υπερασπιστεί το δικαίωμά τους να ενταχθούν σε αυτό όπως οι Βορειοηπειρώτες. Σε αυτούς χρωστάμε περισσότερα και κάποια στιγμή θα πρέπει να δικαιώσουμε τους προγόνους μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και της ιστορίας της Μακεδονίας είναι χρέος μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail