Ποτέ δε θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν οι λαοί της δε ληφθούν υπ' όψιν

ErikaWittlieb / pixabay
Ποτέ δε θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν οι λαοί της δε ληφθούν υπ' όψιν. Καλή η συνωμοσιολογία, εύκολες οι κατηγορίες αλλά η ουσία είναι μία: τα σύνορα της Μέσης Ανατολής αποφασίστηκαν απο διεθνείς νταβατζήδες αγνοώντας τη θέληση των γηγενών.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Η Συρία ήταν σταυροδρομι λαών κι αυτοκρατοριών. Από τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους ως τους Ελληνες και τους Ρωμαίους. Οι Αραβες ήρθαν τον 7ο αιώνα ως κατακτητές. Η μάχη του Γιαρμούκ σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Συρίας. Οι δυνάμεις του αυτοκράτορα με αρχιστράτηγο το βασιλιά των Αρμενίων Βαχάν έχασαν από τους Αράβες. Μέσα στους επομένους μήνες η Μέση Ανατολή θα χανόταν οριστικά για το Βυζάντιο. 

Το 1516 ο Σουλτάνος Σελήμ νίκησε τους Μαμελούκους της Αιγύπτου και κατέλαβε την περιοχή. Μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας οι διεθνείς νταβατζήδες αποφάσισαν τα σύνορα και ποιος θα πάρει τι. Η συνθηκη των Σεβρών ήταν μια έντιμη συνθήκη για τυς γηγενεις των εδαφών της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας γιατί αρχικά δημιουργούσε το Κουρδιστάν και την Αρμενία δίνοντας σε δυο ιστορικά εέθνη την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους. 

Διασφάλιζε τους καταπιεσμένους Ελληνες της Μικράς Ασίας χωρίς να αδικεί τους εξισλαμισμένους γηγενείς που θεωρούσαν τον εαυτό τους οθωμανό. Απλά ελευθέρωνε τους σκλάβους της ιμπεριαλιστικής οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες που ζούσαν στα μέρη τα οποία η Αγγλία και Γαλλία δημιούργησαν ως προτεκτοράτα όπως η Συρία και το Ιράκ ούτε στη συνθήκη των Σεβρών αλλα ήταν ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό έχει υπάρξει για τους γηγενείς των εδαφών της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Δυστυχώς δεν ίσχυσε και η ειρήνη σε αυτά τα εδάφη δεν επικράτησε ποτέ. Πως να επικρατήσει από τους διεθνείς νταβατζήδες και την εναλλαγή δικτατόρων και ισλαμιστών οταν δεν υπαρχει εθνική συνείδηση; Η θρησκεία είναι το υποκατάστατο και τα μεγαλύτερα θύματα οι γηγενείς μη μουσουλμάνοι. Οι εξωτερικοί παράγοντες ανάλογα με το συμφέρον τους στηρίζουν πότε τους ισλαμιστές πότε τους δικτάτορες. Η ειρήνη θα έρθει όμως στην περιοχή μόνο αν οι λαοί της αποκτήσουν και πάλι τις κλεμμένες εθνικές τους ταυτότητες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail