Εθνολογική στατιστική βιλαετίων Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου - Πού είναι οι «Μακεδόνες» ρε παιδιά;

Εθνολογική στατιστική βιλαετίων Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου. Έκδοση του 1910. Δεν αντιγράφω τα αποτελέσματα της απογραφής αυτής από τις πρώτες δύο σελίδες (και ανά χωριό και περιοχή στις 124 σελίδες του τόμου), αλλά αντιγράφω από την σελίδα 3 και 4 τα στοιχεία της επίσημης Οθωμανικής απογραφής του 1905 στις δύο περιοχές.


Υπάρχουν ορισμένες μικρές αποκλίσεις, μία από τις οποίες ότι οι Οθωμανοί χρεώνουν όλους τους Βλάχους σε «Ρουμανίζοντες», ενώ η ελληνική άποψη θεωρούσε συντριπτικά τους περισσότερους Ελληνόβλαχους. Αυτό το απέδειξε και η ιστορία βέβαια, διότι όλοι αυτοί οι Βλάχοι εντάχθηκαν ομαλότατα στην εθνική συνείδηση.

Παραθέτω λοιπόν τα στοιχεία της επίσημης απογραφής των Οθωμανών το 1905

Βιλαέτι Θεσσαλονίκης
Μουσουλμάνοι 482,414
Έλληνες 287,092
Βούλγαροι 223,537

Βιλαέτι Μοναστηρίου
Μουσουλμάνοι 272,100
Έλληνες 289,800
Βούλγαροι 176,500

Συνολικά και στα δύο βιλαέτια (δεν υπάρχουν στοιχεία για καθένα ξεχωριστά)

Βλάχοι 43,400
Σέρβοι 12,200
Αθίγγανοι 6,726
Εβραίοι 54,000
Διάφοροι 2,000

Η επισήμανση του γραφέα της απογραφής γίνεται με σκοπό να δείξει ότι οι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους Βούλγαρους ή «βουλγαρίζοντες - αναγνωρίζοντες την σχισματική Εξαρχία», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αυτοί όπως γνωρίζουμε ένιωθαν Βούλγαροι και πολέμησαν αργότερα (1912-13) στο πλευρό των Βουλγάρων. Ανάμεσά τους ενδεχομένως υπήρχαν και ορισμένοι «Γραικομάνοι», όπως ο φοβερός και τρομερός Καπετάν Κώτας (ή Κώττας - το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Χρήστου, ήταν σλαβόφωνος και από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα στο πλευρό των Ελλήνων - θα μιλήσουμε άλλη φορά, ειδικά γι' αυτόν).

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν;

===> ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, οι «εθνικά Μακεδόνες» λάμπουν δια της απουσίας τους!

Πού είναι οι «Μακεδόνες» ρε παιδιά;

ΟΕΟ;

Σε ποιους ανύπαρκτους παραδίδουμε το όνομα Μακεδονία, το όνομα Μακεδόνας και το επίθετο μακεδονικός;

Σε ποιους;



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail