Η μάχη της Αρκτικής - Η πυρηνική ενέργεια ως καταλύτης στη μάχη του Σουέζ του παγωμένου Βορρά

Sputnik / Vera Kostamo
Οι μικροί κινητοί αντιδραστήρες (Small modular reactor) θα μπορούσαν να καταστούν κρίσιμοι για την παροχή ενέργειας σε απομακρυσμένους σταθμούς και τα πλοία καθώς ο αγώνας της Αρκτικής αρχίζει να εντείνεται.

Απόδοση Freepen.gr

Για πολλούς, το βορειοανατολικό πέρασμα μέσω της Αρκτικής θα μπορούσε μια μέρα να εξελιχθεί σε ένα «βόρειο κανάλι του Σουέζ». Ενώ τα παγωμένα νερά πάγωναν μέχρι πρόσφατα αυτές τις σκέψεις, οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική τεχνολογία θα μπορούσαν τελικά να ξεκλειδώσουν το πλήρες οικονομικό δυναμικό των κάποτε απογοητευτικών αρκτικών θαλασσίων δρομολογίων.

Επιπλέον δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος στον παγωμένο Βορρά. Τον Οκτώβριο, η διοίκηση Trump στις ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο για την εξόρυξη πετρελαίου κάτω από τη Θάλασσα του Μποφόρ, παρόλο που ο πάγος ο οποίος τήκεται έχει αναγκάσει σε αλλαγές σε αυτά τα σχέδια. Αυτός ο ίδιος πάγος που καταστρέφεται προκαλώντας ταυτόχρονα μείζονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, δημιουργεί ταυτόχρονα και άλλες δυνατότητες: μεταξύ των οποίων η προοπτική να μειωθούν δραματικά οι θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη διάρκεια της διαμετακόμισης κατά δύο εβδομάδες σε σύγκριση με το πέρασμα του καναλιού του Suez. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 40 τοις εκατό τόσο για τα καύσιμα όσο και για το κόστος αποστολής, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2 κατά 52 τοις εκατό.

Ωστόσο, η διαδρομή του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού (NSR - Northern Sea Route) κατά μήκος της ρωσικής ακτής της Αρκτικής, βασικό σκέλος του Βορειοανατολικού Περάσματος, έχει καταστεί δυνατός ιστορικά μόνο από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως από εγχώριους Ρώσους παίκτες και απαιτεί τη χρήση παγοθραυστικών και ειδικά εξοπλισμένων σκαφών «πάγου». Εν ολίγοις, μια ακμάζουσα χρήση της βόρειας διαδρομής δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο, ακόμη και με τον πάγο που λιώνει, επειδή είναι απλά αδύνατο να πλεύσει κανείς στην περιοχή για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Πηγαίνοντας πυρηνικά

Οι νέες τεχνολογίες, ωστόσο, παρουσιάζουν μια πιθανή λύση: πλοία με πυρηνική ενέργεια.

Η ιδέα δεν είναι νέα. Η Ρωσία, για παράδειγμα, έχει χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια στα παγοθραυστικά της από τη δεκαετία του '70. Ωστόσο, οι αντιδραστήρες αυτών των πρώιμων πλοίων (στα 90-170 MWt) δεν ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να επιτρέψουν στα μεγαλύτερα πλοία να ρεύσουν μέσω των παχύτερων στρωμάτων πάγου. Τα παγοθραυστικά είχαν πλάτος μόλις 30 μέτρα, με εκτόπισμα 25.000 τόνων, και θα μπορούσαν μόνο να ανοίξουν το δρόμο για μικρά φορτηγά μέχρι 70.000 τόνους σε σχηματισμούς εμπορικών κονβόι.

Αλλά μια νέα γενιά παγοθραυστικών θα μπορούσε να σπάσει τους περιορισμούς αυτούς. Τα πλοία αυτά μπορούν να αξιοποιήσουν ενέργεια 175-315 MWt, έχουν πλάτος περίπου 50 μέτρα και με εκτόπισμα 70.000 τόνων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων. Αυτά τα πλοία θα καταστήσουν το πέρασμα πλωτό όλο το χρόνο.

Ορισμένα από αυτά τα νέα παγοθραυστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ήδη από το 2020. Η τεχνολογία στην οποία στηρίζονται - οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) - θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επίλυση του δεύτερου μεγάλου προβλήματος της διέλευσης αυτών των υδάτων: την έλλειψη παράκτιων υποδομών. Οι αντιδραστήρες παράγουν περίπου 110MWe, σε σύγκριση με το 1GWe των κλασσικών αντιδραστήρων, και δεν απαιτούν γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πρακτικά αδύνατο να κατασκευαστούν σε εκατοντάδες χιλιόμετρα Αρκτικού εδάφους.

Υπάρχει όφελος για το εμπόριο;

Σχεδιασμένα για "αποτελεσματική λειτουργία και αυξημένη ασφάλεια", οι SMRs έχουν τη δυνατότητα να καταστούν οικονομικά ανταγωνιστικοί. Μπορούν να τροφοδοτούν λιμένες και απομονωμένες κοινότητες, ενώ υποστηρίζουν θέσεις έρευνας και διάσωσης. Αυτή η μετάβαση στην κινητή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι ήδη σε εξέλιξη: το Akademik Lomonosov, ο πρώτος λειτουργικός πλωτός πυρηνικός σταθμός, θα τεθεί σε λειτουργία το 2019 και θα παράσχει ενέργεια για την απομακρυσμένη πόλη Port Pevek στο Chukotka στην ανατολική Ρωσία.

Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που προκαλούν την τήξη του πάγου. Οι συντάκτες του «Το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας σε έναν κόσμο περιορισμένο από άνθρακα», μιας μελέτης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Μασαχουσέτη (MIT) που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο, υποστηρίζουν ότι εάν η πυρηνική ενέργεια δεν ενσωματωθεί με νόημα στον παγκόσμιο συνδυασμό ενεργειακών τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η πρόκληση της αλλαγής του κλίματος θα είναι πιο δαπανηρή και δύσκολο να λυθεί.

Η μελέτη αναλύει τους λόγους πίσω από τη στάση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας. Το δυναμικό των πυρηνικών είναι ουσιαστικής σημασίας για ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς άνθρακα σε πολλές περιοχές, δήλωσε ο Jacopo Buongiorno, συνεπικεφαλής της μελέτης, καθηγητής του TEPCO και επικεφαλής του τμήματος του Τμήματος Πυρηνικής Επιστήμης και Μηχανικής του MIT.

"Η ενσωμάτωση νέων πολιτικών και επιχειρηματικών μοντέλων καθώς και οι καινοτομίες στον τομέα των κατασκευών, οι οποίες ενδέχεται να καταστήσουν πιο προσιτές τις οικονομικά αποδοτικές μονάδες πυρηνικής ενέργειας, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην πυρηνική ενέργεια να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για παραγωγή ενέργειας ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τις εκπομπές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" υποστήριξε.

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, η Αρκτική μεταμορφώνεται από τις πραγματικές και απτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με την απομάκρυνση των φύλλων πάγου και της απομάκρυνσης των παγοθραυστικών, η χρήση πυρηνικής ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα για να καταστεί η βόρεια διαδρομή προσβάσιμη καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέρει ένα υπεύθυνο μέσο για την απελευθέρωση μιας μικρότερης παγκόσμιας θαλάσσιας οδού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail