Οι δύο σφαίρες που διασταυρώθηκαν στον αέρα σε μια από τις πιο σφοδρές μάχες της ιστορίας

Freepen.gr - Μια ιδιαίτερη φωτογραφία δημοσιεύει το History of Moments όπου παρουσιάζονται δύο σφαίρες, με τη μία να έχει χτυπήσει την άλλη, από τη μάχη της Καλλίπολης.

Η μάχη της Καλλίπολης έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Επρόκειτο για μια γαλλο-βρετανική εκστρατεία με απώτερο σκοπό την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το άνοιγμα θαλάσσιας διόδου προς τον Εύξεινο Πόντο και τη Ρωσία, η οποία τότε ακόμη μαχόταν στο πλευρό της Αντάντ.

Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Τελικά ύστερα από σφοδρές μάχες οκτώ μηνών, οι αγγλογάλλοι αποχώρησαν και οι Οθωμανοί πέτυχαν μια σημαντική νίκη, η οποία όμως δεν κατάφερε να αλλάξει τη ροή του πολέμου.

Όπως γράφει ο Βλάσης Αγτζίδης το ενδεχόμενο επιχείρησης κατάληψης είχε απασχολήσει το Βρετανικό Υπουργείο Πολέμου το 1904 και το 1911. Τα παλιά σχέδια επανεξετάστηκαν το 1914 με την έναρξη του πολέμου και με πρωτοβουλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η έγκαιρη αδρανοποίηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του «μαλακού υπογάστριου του Κάιζερ», θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στα πολεμικά μέτωπα και θα απέτρεπε φιλικές προς τους Γερμανούς χώρες, όπως η Βουλγαρία, να εισέλθουν στον πόλεμο.

Ωστόσο η Ρωσία έθεσε βέτο στη συμμετοχή της Ελλάδας, ενώ η διαφωνία Βενιζέλου - Κωνσταντίνου κράτησε οριστικά την Ελλάδα εκτός της επιχείρησης που ίσως να άλλαζε το ρου της ιστορίας αντί να θέσει τα θεμέλια του εθνικού διχασμού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail