Μόσχα-Δαμασκός απειλούν το Τελ Αβίβ με πυραυλική επίθεση αν συνεχίσει τις επιθέσεις - Ο συριακός πύραυλος που χτύπησε μέσα στο Ισραήλ


Freepen.gr - Μια μεγάλη αποκάλυψη κάνει η ισραηλινή αμυντική ιστοσελίδα Debka σημειώνοντας πως το Ισραήλ δέχθηκε μια νέα ρωσική απειλή την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου: Τυχόν άλλες αεροπορικές επιθέσεις και οι πυραύλοι αεροπορικής άμυνας SA-5 της Συρίας θα εκτοξευθούν βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ - όπως αυτός που σήκωσε στο πόδι αρκετές πόλεις την Τρίτη το βράδυ στη μέση της επίθεσης της ισραηλινής αεροπορίας στη Συρία. 

Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ έχασε το βλήμα που εξερράγη ακίνδυνα σε ένα μη κατοικημένο τμήμα του Mt. Carmel. Με την απειλή, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος της Συρίας προοριζόταν σκόπιμα σο ισραηλινό έδαφος καρδιά και δεν έχασε τον στοχό του ο οποίος ήταν κάποιο ισραηλινό μαχητικό, όπως υποστήριξαν ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι άνθρωποι που ζούυν στις πόλεις Hadera, Caesarea, ή Akiva, Zichon Yacov και Binyamina ανέφεραν ότι τα σπίτια τους ταρακουνήθηκαν από την έκρηξη ενώ για πολλές ώρες ο αέρας μύριζε πυρίτιδα. Το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου ισραηλινών πολιτών επηρεάστηκε. Αυτό θα ήταν μια ήπια πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει αν οι Ρώσοι πραγματοποιήσουν την απειλή αντιποίνων για άλλες πιθανές μελλοντικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Και αυτό συνέβη με ένα μόνο βλήμα SA-5. Ο αντίκτυπος των πέντε ή δέκα που θα εκτοξεύσει μια συριακή συστοιχία θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το SA-5 (ρωσική ονομασία S-200) είναι ηλικιωμένο αλλά έχει πολύ μεγάλης απόστασης βλήμα, μεσαίου έως υψηλού υψομέτρου, μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις καιρικές συνθήκες και δύναται να χρησιμοποιηθεί για χτύπημα επίγειων στόχων, καθώς και αεροσκάφων ή άλλων βλημάτων.

Οι στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν ότι η Συρία δε θα ξεκινήσει πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ αλλά θα υιοθετήσει στρατηγική tit-for-tat, που θα αντιμετωπίσει τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πάνω στον συριακό εναέριο χώρο με επιθέσεις πυραύλων πάνω στον ισραηλινό εναέριο χώρο. 

Αυτή η προειδοποίηση από τη Μόσχα και τη Δαμασκό ώθησε έναν ισραηλινό αξιωματούχο να επιβεβαιώσει για πρώτη φορά νωρίς την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ότι η IAF είχε επιτύχει πολλούς ιρανικούς στόχους σε τρεις κύριες τοποθεσίες - κυρίως εγκαταστάσεις αποθήκευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης που χρησιμοποίησε το Ιράν για τη μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ - και κατέστρεψε επίσης μια συριακή αντιπυραυλική συστοιχία που στόχευσε τα ισραηλινά F-16. Πιθανότατα ήταν εκείνη που εκτόξευσε τον SA-5 στο κεντρικό Ισραήλ. 

Προξενεί πάντως ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κορυφαία αμυντική ιστοσελίδα του Ισραήλ προβαίνει σε αυτές τις αποκαλύψεις. Ενδεχομένως η διαμόρφωση του νέου σκηνικού στη Συρία και η ισχυροποίησή της στρατιωτικά δεν την καθιστά πια εύκολο στόχο αλλά υπολογίσιμο αντίπαλο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail