Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία: Στο «σφυρί» και σπίτια χαμηλής εμπορικής αξίας

Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνει και πάλι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με το όριο της εμπορικής αξίας των ακινήτων όσων ζητούν υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη να μειώνεται έως και κατά 80.000 ευρώ.

Αναδημοσίευση από: cnn.gr

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι τη λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη και στο παζάρι που έχει ήδη ξεκινήσει για το τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα σενάρια που συζητιούνται είναι δύο.

Το πρώτο αφορά στην παράταση του νόμου για ένα μεταβατικό διάστημα μερικών μηνών μέχρι να αλλάξει το πλαίσιο και να θεσπιστεί ένα νέο, με διάρκεια όμως έως το τέλος του 2019.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο απεύχεται η κυβέρνηση, είναι οι θεσμοί να απορρίψουν το μεταβατικό στάδιο ακόμα και με αυστηρότερα κριτήρια και από 1ης Ιανουαρίου 2019 να μην υπάρχει πλέον κανένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Το επιχείρημα των θεσμών είναι ότι η ελληνική οικονομία μετά και την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο ανακάμπτει και επομένως ένας νόμος που είχε ως στόχο να δώσει λύσεις στην περίοδο της κρίσης δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεδομένης μάλιστα της ανάγκης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών προέβλεπε την παύση του νόμου Κατσέλη στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι θεσμοί δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικοί σε ενδεχόμενη παράταση με τις ισχύουσες προϋποθέσεις.

Εάν δοθεί παράταση, η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει «γενναίο κούρεμα» της προστασίας που σήμερα ισχύει. Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητιούνται, στην περίπτωση αυτή το όριο από τις 180.000 που είναι σήμερα για τον άγαμο, θα μειωθεί στα 100.000 ευρώ.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...