Ισραηλινή ανάλυση: Η καλύτερα εβδομάδα του Ασαντ εδώ και χρόνια - Τα δύο θανάσιμα λάθη του Ερντογάν τον τελευταίο μήνα

Freepen.gr - Μία από τις καλύτερες εβδομάδες των τελευταίων ετών για τον Bashar Assad και μια από τις χειρότερες του Tayyip Erdogan - κορυφώθηκε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, είναι η εναρκτήρια πρόταση της καλά ενημερωμένης ισραηλινής Debka σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιεράπολη και τη Συρία γενικά. 

Η έξοδος των ΗΠΑ από τη Συρία που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Donald Trump στις 19 Δεκεμβρίου άφησε ένα ακαταμάχητο κενό για πολλαπλές δυνάμεις που επιθυμούν να το κλείσουν, ακόμη και πριν από την απομάκρυνση του τελευταίου Αμερικανικού στρατιώτη από το συριακό έδαφος. Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα ΗΑΕ όχι μόνο ακύρωσαν τα σχέδιά της να στείλουν στρατεύματα στη βόρεια Συρία αλλά άνοιξαν εκ νέου την πρεσβεία τους στη Δαμασκό για την επανάληψη των φυσιολογικών σχέσεων, μετά από χρόνια υποστήριξης της συριακής εξέγερσης κατά του Assad. Οι πηγές πληροφοριών της DEBKAfile έμαθαν ότι η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμά των ΗΑΕ και αυτό θα είναι μια πραγματική εξέλιξη σταθμών αν θυμηθούμε τις πάγιες θέσεις του Ριάντ. Επομένως, τα δύο έθνη του Κόλπου ευθυγραμμίζονται με τη νέα συριακή πολιτική της Trump.

Ενθουσιασμένος από την ανύψωση της σημαίας των ΗΑΕ στην πρεσβεία της στο Δαμασκό, ο Μπασάρ Ασάντ διέταξε το στρατό του την Παρασκευή να προχωρήσει στη βόρεια ανατολική πόλη της Manbij που είχε χαθεί γι 'αυτόν για τα περισσότερα χρόνια του πολέμου. Ένα μεγάλο τμήμα του στρατού έχει ήδη φτάσει στα προάστια της πόλης, σταματώντας στη νότια είσοδο της. Κούρδοι στρατιώτες του YPG ύψωσαν τη συριακή σημαία πάνω από το κέντρο της πόλης, αφού οι SDF ήρθαν σε συμφωνία με τη Δαμασκό ώστε ο συριακός στρατός να αποτρέψει την απειλητική τουρκική εισβολή στη μεθοριακή πόλη.

Οι στρατιωτικές και μυστικές πηγές του DEBKAfile αποκαλύπτουν ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται μαζί με τα συριακά στρατεύματα στις πύλες της Ιεράπολης [Manbij]. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή, πριν δεχτεί το κουρδικό αίτημα, ο Assad ζήτησε και έλαβε τη συναίνεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατέγραψε την κίνηση του Assad ως «θετικό βήμα» που θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης. Δεν υπάρχει έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ρώσοι βλέπουν τώρα για πρώτη φορά το δρόμο ελεύθερο για να διασχίσουν τον ποταμό Ευφράτη στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή η κίνηση θα θάψει οριστικά τελικά τη συμφωνία Πούτιν-Ομπάμα, η οποία τεμάχιζε τη Συρία μεταξύ των δύο δυνάμεων - τη Ρωσία στα δυτικά και τις ΗΠΑ στα ανατολικά του Ευφράτη.

Η συμφωνία του Κούρδων και Assad για τη μεταβίβαση της Manbij στη κυβέρνηση της Συρίας είναι μια αποτυχία του Ερντογάν, η δεύτερη μέσα στο μήνα. Η πρώτη ήταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμούσε πως είχε την έγκριση του Προέδρου Trump, μετά την έξοδο των ΗΠΑ, για να εισέλθει ο στρατός του στη βορειοανατολική Συρία, να διασχίσει τον Ευφράτη και να πάρει την πρωτεύουσα του Qamishli. Ο Trump δεν έθεσε ξεκάθαρα ένα τέλος στα όνειρα του Ερντογάν. Αλλά του έστειλε σαφέστατο μήνυμα όταν μια υψηλού επιπέδου αμερικανική αντιπροσωπεία υποσχέθηκε να μεταβεί στην Άγκυρα για να συντονιστούν από κοινού οι αμερικανικές-τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις δεν εμφανίστηκαν ποτέ, οπότε ο Τούρκος ηγέτης άρχισε να βλέπει τα σχέδιά του να γίνονται καπνός.

Τότε αντέδρασε ανακοινώνοντας την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου ότι θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει με τον Πούτιν την κρίση σχετικά με την επερχόμενη απομάκρυνση αμερικανικών στρατευμάτων και το σχέδιό του να μεταφέρει τον τουρκικό στρατό σε ολόκληρο τον Ευφράτη. Αλλά στη συνέχεια ήρθε ένα χαστούκι από το Κρεμλίνο. Ο Πέσκοφ δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα του Ρώσου Προέδρου για τις επόμενες ημέρες ήταν πλήρες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία των κορυφαίων αξιωματούχων θα ταξιδέψει στη Μόσχα το Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου. Υπό την ηγεσία του υπουργού Άμυνας, στρατηγού Χούλουι Ακάρ, του διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών του ΜΙΤ Χάκαν Φιντάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ημέρα πριν αποχωρήσει η αντιπροσωπεία, ο συριακός στρατός έφτασε στα προάστια της Ιεράπολης! Σε μια καθυστερημένη νευρική εκδήλωση, ο Ερντογάν διέταξε τους ισλαμιστές συμμάχους της Τουρκίας - ως επί το πλείστον Τουρκομάνους να δηλώσουν ότι "ξεκινούν την επίθεση στην Ιεράπολη. Η Μόσχα μάλλον δεν πρόκειται να εντυπωσιαστεί από αυτό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail