Τουρκικό Ναυτικό: Ναυπήγησαν νέο κατασκοπευτικό πλοίο που θα “σαρώνει” Αιγαίο και ελληνικές ακτές

Ένα νέο πλοίο με πολλαπλές δυνατότητες στον τομέα των ηλεκτρονικών και αισθητήρων ναυπηγεί αυτή την περίοδο η Τουρκία στα ναυπηγεία TAIS (Istanbul Shipyard). Σύμφωνα με γερμανικές πηγές το νέο τουρκικό πλοίο βασίζεται σχεδιαστικά στην γνωστή κορβέτα κλάσης Ada και ομοιάζει εξωτερικά τουλάχιστον στις κορβέτες που το Τουρκικό Ναυτικό έχει. Όμως σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πλοίου αυτού, καθώς και οι αισθητήρες του θα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που φέρουν οι κορβέτες κλάσης Ada και επομένως ένας νέος γρίφος για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr - Του Γιώργου Τσιμπούκη

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας Μonch το τουρκικό πλοίο θα είναι εξοπλισμένο για την πραγματοποίηση δοκιμών σε ηλεκτρονικά συστήματα. Για το σκοπό αυτό το νέο πλοίο θα διαθέτει πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων και αισθητήρων διαφορετικών όμως όπως αναφέρθηκε από αυτά που διαθέτουν οι γνωστές κορβέτες κλάσης Ada.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο θα διατηρήσει το χώρο υποδοχής και φιλοξενίας του οργανικού ελικοπτέρου τύπου S-70B SEAHAWK όμως εντός αυτού του χώρου εκτιμάται ότι θα υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός ηλεκτρονικών συστημάτων και κονσόλες αγνώστου αποστολής. Επιπρόσθετα όπως σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα το πλοίο με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα διαθέτει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως πλοίο για την πραγματοποίηση αποστολών υποκλοπών SIGINT/ELINT.

Ένα τέτοιο πλοίο τόσο μεγάλο σε μήκος και εκτόπισμα, με πληθώρα χώρων και σημαντικό περιθώριο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εξοπλισμένο με τέσσερις γεννήτριες των 750kW της τουρκικής εταιρείας Isbir, θα μπορούσε να εξοπλιστεί με σημαντικό αριθμό συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου κατά πάσα πιθανότητα τουρκικής κατασκευής και να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρονική σάρωση και καταγραφή των ηλεκτρονικών εκπομπών σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Για το σκοπό αυτό το πλοίο διαθέτει διαφορετικό ιστό αισθητήρων από αυτό που οι κορβέτες κλάσης Ada έχουν, ενώ και το προωστικό σκεύος του πλοίου αποτελείται από δύο κινητήρες Diesel τύπου MTU 20V4000M93L οι οποίοι επιτρέπουν την επίτευξη σταθερής πλεύσης με χαμηλή ταχύτητα και οικονομία, που πρακτικά αυτό σημαίνει μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία.

Με την ναυπήγηση αυτού του πλοίου το Τουρκικό Ναυτικό πρόκειται να αποκτήσει ένα σκάφος το οποίο έχει σχεδιαστεί για την πραγματοποίηση δοκιμών σε εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εγχώριας ή ξένης προέλευσης που πρόκειται να εξοπλίσουν τα μελλοντικά του πολεμικά πλοία καθώς και μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου που θα μπορεί να σαρώνει και να καταγράφει οποιαδήποτε ηλεκτρονική εκπομπή στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τις τακτικές πλόες των τουρκικών πολεμικών πλοίων έξω από την Αττική αλλά και άλλες ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας για να αντιληφθούμε την επιχειρησιακή αξιοποίηση του πλοίου αφού που όπως φαίνεται σύντομα θα μάθουμε και το όνομα του από τα δελτία ειδήσεων των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.

 

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...