Ο «Μακεδονισμός» κρύβει κινδύνους

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι παραχωρήσεις στα Σκόπια εγείρουν θέματα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή

Από: dimokratianews.gr - Δημήτρης Γαρούφας

Με έκπληξη στην Ελλάδα πολιτικοί και ΜΜΕ σχολιάζουν δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων πότε για «μακεδονικό στρατό» και πότε για τους «Μακεδόνες» που ζουν στην Ελλάδα, στους οποίους δήλωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα δοθεί η δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική γλώσσα». Εγιναν παρέμβαση του κ. Νίμιτς, αλλά και δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων παρερμηνεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι Ελληνες πολιτικοί, όμως, έπρεπε να προβληματιστούν από το γεγονός ότι ένας μετριοπαθής πολιτικός των Σκοπίων, όπως ο κ. Ζάεφ, φτάνει σε σημείο, πριν επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών, να κάνει αυτές τις αμετροεπείς δηλώσεις. Σκεφτείτε πόσα θα λέει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μετά την τυχόν επικύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα ή τι θα λέει άλλος πρωθυπουργός, όταν επανέλθει στην εξουσία το κόμμα του οποίου ηγούνταν μέχρι πρότινος ο Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε γεμίσει τις πλατείες των Σκοπίων με αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου… Πρέπει ακόμα να τους προβληματίσει το γεγονός ότι μια τέτοια συμφωνία, πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής, παραβιάζεται και δείχνει να έχει πολλά σημεία ασαφή, επιδεχόμενα ερμηνειών, που φυσικά δεν διορθώνονται με ερμηνευτικά παραρτήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση και μέρος του πολιτικού κόσμου δεν συνειδητοποίησαν ότι αυτή η συμφωνία είναι «ετεροβαρής» εις βάρος της Ελλάδας και δίνει τα πάντα στα Σκόπια, βαφτίζοντας τη σλαβοβουλγαρική διάλεκτο που ομιλούν ως «μακεδονική γλώσσα» και αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά «μακεδονική εθνότητα». Γιατί στα Σκόπια ο όρος «Μακεδόνας» δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό, και αφού η Ελλάδα ανοήτως δέχεται τη σλαβοβουλγαρική διάλεκτό τους ως «μακεδονική» φυσικό θα είναι, αν επικυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, να αναγνωρίζεται διεθνώς αυτή η γλώσσα ως «μακεδονική» και αναμενόμενο είναι να ιδρυθούν και στην Ελλάδα φροντιστήρια εκμάθησής της, όπως ονειρεύεται και προανήγγειλε ο κ. Ζάεφ. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει καθημερινά παραβιάσεις της από τα Σκόπια, θα οξύνονται οι σχέσεις και θα ενισχύονται στα Σκόπια οι ακραίοι, όπως έγινε στο παρελθόν, μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, που, αντί να φέρει άμβλυνση των αντιθέσεων και δημιουργία φιλικού κλίματος, έφερε στην εξουσία τους ακραίους του Γκρούεφσκι.

Ισχυρίζονται κάποιοι στην Ελλάδα ότι η επιτροπή που συνεστήθη ήδη θα μελετήσει και θα αλλάξει τα σχολικά βιβλία για να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός… Αυτοί που το ισχυρίζονται, αν είχαν μελετήσει τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων, θα καταλάβαιναν ότι δεν πρόκειται για μερικά κεφάλαια που ενοχλούν, αλλά πρέπει να ξαναγραφτούν όλα τα σχολικά βιβλία τους για να αποκτήσουν κάποια επαφή με την ιστορική πραγματικότητα. Αλλά, κι αν αλλάξουν αυτά, τι θα γίνει με τις εκδόσεις της ακαδημίας τους; Για να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός (μάλλον επεκτατισμός) των Σκοπίων χρειάζεται να ξαναγραφτούν όλα τα βιβλία τους, ώστε να αρχίσει μια νέα γενιά να μεγαλώνει μαθαίνοντας την ιστορική πραγματικότητα και να περιμένουμε ίσως και 30-40 χρόνια για να αρχίσει να αλλάζει το κλίμα…

Εχω επισκεφθεί κατ’ επανάληψη τα Σκόπια, έχω κληθεί ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μίλησα τον Μάιο του 2005 σε πανηγυρική τελετή εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του δικηγορικού συλλόγου τους, που έγινε στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων (παρουσία σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου). Εκεί, μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω συναδέλφους (κάποιοι εξ αυτών με ελληνική καταγωγή), πολιτικούς και ανθρώπους του πολιτισμού, και να συζητήσω για τον «μακεδονισμό» των Σκοπίων. Τα λέω αυτά για να επισημάνω ότι στα Σκόπια οι όροι «Μακεδονία» και «μακεδονικός» δεν αποτελούν γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά έχουν «εθνοτικό» περιεχόμενο - και, δυστυχώς, η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει αυτό το περιεχόμενο, γεγονός που θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα όχι μόνο για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Βεβαίως, πρέπει κάποτε να λυθεί το θέμα με τα Σκόπια, αλλά με μια συμφωνία που θα είναι έντιμη, με την έννοια ότι θα είναι συμβατή με την ιστορική αλήθεια και την πραγματικότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην ιστορική πραγματικότητα και επιτρέπει σε νεοσύστατο κράτος να οικειοποιείται ονομασία που αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ελλάδας, ενώ βαφτίζει «μακεδονική» την ομιλούμενη σε αυτό σλαβοβουλγαρική διάλεκτο, επιτρέποντάς του να εμφανίζεται διεθνώς με «μακεδονική» εθνοτική ταυτότητα.

Τελειώνοντας, επισημαίνω ότι ακόμη και σύμβουλοι του κ. Κοτζιά ήταν αντίθετοι στην αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας», και είναι βέβαιο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών (που υπαγορεύθηκε από ξένη υπερδύναμη για δικά της γεωπολιτικά οφέλη) όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά, αναγνωρίζοντας με εθνοτικό περιεχόμενο τον «μακεδονισμό» των Σκοπίων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...