Ρωσική βάση στη Βενεζουέλα μελετά η Μόσχα - "Η είσοδος στην αμερικανική αυλή θα ήταν μια βιώσιμη απάντηση"

Freepen.gr - Καθώς η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να εγκαταλείψει τη συνθήκη INF, φαίνεται ότι η Μόσχα αναζητά μια απάντηση. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επικαλούμενα διπλωματικές πηγές ότι η Μόσχα εξετάζει μια στρατηγική αεροπορική βάση στις ακτές της Βενεζουέλας.

Η άφιξη δύο ρωσικών στρατηγικών βομβιστών Tu-160 στη Βενεζουέλα νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσε μια νευρική αντίδραση από την Ουάσιγκτον και οδήγησε σε μια σύντομη θερμή ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών αξιωματούχων.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προοίμιο σε μια πιο φιλόδοξη προσπάθεια, αποκάλυψε η Ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta (NG), επικαλούμενη στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές.

Η βάση φέρεται ότι σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο νησί Orchila που βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας του Καράκας.

Το νησί φιλοξενεί αεροδρόμιο Βενεζουέλας και βάση Ναυτικού και είχε ήδη επισκεφθεί ο ρωσικός στρατός πριν από δέκα χρόνια.

Μια αεροπορική βάση στη Βενεζουέλα ικανή να φιλοξενήσει τα ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά τα μέτρα αντιποίνων, πιστεύουν οι ειδικοί.

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι, εάν ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες [σύμφωνα με τη Συνθήκη INF], θα πρέπει να λάβουμε τόσο συμμετρικά όσο και ασύμμετρα βήματα για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα", ανέφερε στο Russia Today ο Αντρέι Κόσκιν, επικεφαλής της προεδρίας της κοινωνιολογίας και των πολιτικών επιστημών στα ρωσικά Οικονομικό Πανεπιστήμιο Plekhanov, δπροσθέτοντας ότι μια τέτοια βάση θα ήταν μια καλή επιλογή από αυτή την άποψη.

Η αποχώρηση από τη Συνθήκη INF θα επέτρεπε ενδεχομένως στις ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη, θέτοντας απειλή για τη Ρωσία, προειδοποίησαν οι ειδικοί, υποδηλώνοντας ότι η είσοδος στην αμερικανική «αυλή» μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη απάντηση για τη Ρωσία.

Εντούτοις, με την κάθε πλευρά να κλιμακώνει τις ενέργειες κι επιλογές, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε επικίνδυνα μονοπάτα:

"Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για μια κρίση στην Καραϊβική", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Σίβκοφ, συνταξιούχος αξιωματικός του Ναυτικού και στρατιωτικός αναλυτής.

Ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει το ζήτημα και το Καράκας αρνήθηκε ανοικτά τις εκθέσεις για μια πιθανή «ρωσική βάση» στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας, ωστόσο, δήλωσαν ότι ήταν περισσότερο πρόθυμοι να εξετάσουν μια τέτοια επιλογή.

«Θα ήθελα να ήταν αλήθεια, αλλά δεν είναι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εθνικής συνέλευσης της Βενεζουέλας, Diosdado Cabello, όταν ρωτήθηκε για τη βάση.

Το Καράκας επίσης δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να «επεκτείνει» τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και να «την καταστήσει αποτελεσματικότερο».

Ο αναλυτής Babak Taghvaee  δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες από τη νήσο Orchila.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail