Η Αρκτική θα είναι το επόμενο μεγάλο γεωπολιτικό θέατρο - Γιατί βλέπει μεγάλο κίνδυνο Ρώσος ναύαρχος

© Photo : Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry
Freepen.gr - Σύμφωνα με το διοικητή του ρωσικού βόρειου στόλου, ναύαρχο Nikolai Evmenov, οι μη αρκτικές χώρες επιδιώκουν τον έλεγχο των πόρων στην περιοχή της Αρκτικής, αναφέρει το Sputnik.

"Θα πρέπει να αναμένουμε μια περαιτέρω αύξηση της κλίμακας της στρατιωτικής παρουσίας των συνδυασμένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής στο εγγύς μέλλον και, κατά συνέπεια, της αύξησης των πιθανοτήτων μιας σύγκρουσης εκεί", δήλωσε ο Evmenov στο διεθνές φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη "Αρκτική: Σήμερα και στο Μέλλον".

Πρόσθεσε ότι ο κατάλογος των μη αρκτικών χωρών που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα με τον κ. Evmenov, η Αρκτική μετατρέπεται σε "ένα από τα κέντρα παραγωγής υδρογονανθράκων στον κόσμο και ισχυρό κόμβο για τις διεθνείς μεταφορές", προσελκύοντας διάφορους διεθνείς παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή η μεγάλη άσκηση Trident Juncture. Συνολικά, συμμετείχαν 50.000 στρατιώτες και μονάδες από τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και οι στρατηγικοί εταίροι του, Σουηδία και Φινλανδία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail