Διαπιστώσεις, απλές διαπιστώσεις...



Η Ελλάδα είναι "απολλώνιος". Οπως ο Απόλλων εναρμονίζει τις ιδιαιτερότητες όλων των άλλων θεών σε μια μοναδικότητα, έτσι και η Ελλάδα φύσει είναι μια "ποικιλία στην ενότητα".

Του Στέλιου Συρμόγλου

Στη χώρα λοιπόν αυτή, όπου η ξανθή Αρμονία γέννησε τις εννέα μούσες, όπου ανατέλλει και δύει, παρερχόμενος τους γαλάζιους θόλους του ουρανού, λαμπρός και ακτινοβόλος ήλιος, ενώ απειροπληθείς αστέρες ημερώνουν και διώχνουν το σκοτάδι της νύχτας, γεννήθηκε ο Ελληνας, στον οποίον ενσαρκώθηκε το ανθρώπινο πνεύμα και αναπτύχθηκε στην υπέρτατη βαθμίδα. Και ανακάλυψε τις αιώνιες και αναλλοίωτες αξίες του Ωραίου, του Αληθούς και του Αγαθού και σηματοδότησε την πορεία της ανθρωπότητας.

Αυτός ο Ελληνας μίλησε τη γλώσσα των θεών, τραγούδησε με ουράνιους μουσικούς φθόγγους, απεκάλυψε το ιδεώδες μεγαλείο της τέχνης και περιβλήθηκε προπαντός με την ηγεμονική πορφύρα της φιλοσοφίας.

Και σήμερα; Σήμερα κάποιες διαπιστώσεις είναι αναπόφευκτες...

Διαπίστωση πρώτη. Για τη συγγραφή της Ιστορίας υπάρχουν δύο πηγές: τα δικά μας σφάλματα και τα σφάλματα των άλλων. Επειδή δη η πρώτη είναι περισσότερο οδυνηρή, από τον νεοέλληνα προτιμάται η δεύτερη πηγή.

Διαπίστωση δεύτερη. Η ελληνική νεολαία είναι μέλλον χωρίς παρελθόν, αφού έχει υποβαθμιστεί το έργον του σχολείου, έχει 'δολοφονηθεί" η ελληνική γλώσσα, αποκόπηκε από την παράδοση, κομματικοποιήθηκε για δεκαετίες και στερείται πλέον οραματισμών, περιτυληγμένη από την ομίχλη της απαιδευσίας και της αγλωσσίας.

Διαπίστωση τρίτη. Παριστάμεθα μόνιμα μάρτυρες της διαστρέβλωσης της εθνικής μας ιστορίας, της κατάλυσης κάθε ιστορικής αλήθειας, κατά τρόπο εξοργιστικό, αν όχι και φαιδρό και παιδαριώδη, ρηχό και ασυλλόγιστο.

Διαπίστωση τέταρτη. Η ελληνική πολιτεία κόπτεται για την περιβόητη "ομοψυχία", όταν η επιπολαιότητα, ο καιροσκοπισμός και η αυθαιρεσία είναι ενθρονισμένες πρακτικές στη Βουλή.

Διαπίστωση πέμπτη. Υπονομεύεται και νοθεύεται η ιστορική συνείδηση, αυτό τούτο το έθνος. Κι έτσι το έθνος χάνει την ιστορική του μνήμη, την επίγνωση της προσωπικότητας του, την ταυτότητά του. Απώλεια δε της εθνικής ταυτότητας ισοδυναμεί με εθνική αποσύνθεση, απώλεια της εθνικής ψυχής και της ελευθερίας. Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό κράτος, όπως το κατάντησαν οι πολιτικοί της ανικανότητας και της οσφυοκαμψίας, διακυβεύει την ουσία του Ελληνισμού εν ονόματι της...σωτηρίας του!..

Διαπίστωση έκτη. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, και τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν, ότι ο κίνδυνος της εκ ένδον αποδυνάμωσης και κατάρρευσης οδηγεί σε κάποια εθνική συμφορά, που η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας θα ωχριά μπροστά της. Είναι δε τραγική πλάνη να πιστεύεται ότι ευρισκόμενοι στο Ευρωπαικό πλαίσιο τέτοιος κίνδυνος είναι ανόητη υπόθεση σκέψης.

Διαπίστωση εβδόμη. Η διοικητική και οικονομική παράλυση του κράτους συνοδεύεται από την παραίτηση από τα εθνικά δίκαια, την παραβίαση του Συντάγματος δια της "κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας".

Και είναι τόσο επίκαιρη η διαπίστωση του Ροίδη: "...Αλυτον δι' ημάς αίνιγμα είναι, πως ο ελληνικός λαός είναι πρόθυμος εις την κατάστασιν παντός δολώματος, ανεπίδεκτος σωφρονισμού υπό της πείρας, επιλήσμων πάσης συμφοράς και προς ουδέν άλλο ικανός παρά μόνον να παρασύρεται και έπειτα να μετανοεί...".

Διαπιστώσεις, απλές διαπιστώσεις!...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail