Ψηφίστηκε το τελευταίο σχέδιο τροπολογίας για "μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό"

Η Συνέλευση με 66 ψήφους ‘υπέρ’, 7 ‘κατά’ και 3 αποχές, ενέκρινε το κείμενο του σχεδίου τροποποίησης (36) για την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr

Το σχέδιο τροπολογίας (36) προβλέπει:

Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

Η Δημοκρατία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους.

Η Δημοκρατία μεριμνά για τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό.

Η Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει σε κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Η παρούσα τροπολογία αντικαθιστά το άρθρο 49 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


Προτάσεις επί της τροπολογίας

Ο βουλευτής Πάντσο Μίνοφ το κόμμα ‘GROM’, πρότεινε την αναδιατύπωση της τροπολογίας:

«Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα του μακεδονικού λαού».

Διευκρινίζοντας:

«Η πρόταση αυτή πηγάζει από την παραδοχή ότι η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος δεν αλλάζει την ταυτότητα του κράτους, μεταξύ άλλων, στοχεύει να ανταποκριθεί στις επίσημες και ανεπίσημες αξιώσεις στην Ελλάδα, η οποία αναγνωρίζει μακεδονική υπηκοότητα και αμφισβητεί την ύπαρξη του μακεδονικού λαού και έθνους και μειώνει τη μακεδονική ταυτότητα σε ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού», είπε ο Μίνοφ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ζερνόφσκι, απαντώντας στον Μίνοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση και είπε ότι οι πρόταση του Μίνοφ μαζί με τις άλλες που έχουν γίνει θα αποτελέσουν θέμα δημόσιας συζήτησης σχετικά με τα σχέδια των τροπολογιών για την αλλαγή του Συντάγματος.

Η βουλευτής της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO-DPMNE, Μιλέφσκα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ αυτής της τροπολογίας, επειδή προστατεύει και εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό σχέδιο τροπολογίας για την εδραίωση της μακεδονικής ταυτότητας και η Δημοκρατία θα φροντίσει για την ενίσχυση της μακεδονικής ταυτότητας», είπε η Ελιζαμπέτα Καντσέφσκα- Μιλέφσκα


САКАМДАКАЖАМ.МК


--
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...