Πώς μπορούμε να διορθώσουμε την… τύχη μας

Free-Photos / pixabay
6 βασικές αρχές για να κερδίσουμε το μέγιστο από τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται

Οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται και… αρπάζουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα ξεχωρίζουν. Είναι περισσότερο διαλλακτικοί στα γεγονότα της ζωής και στα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο αναγνωρίζουν ευκαιρίες που πολλοί θα έχαναν. Και στις περιπτώσεις που τα πράγματα δεν έχουν την πορεία ή την κατάληξη που θα περίμεναν, ξεπερνούν γρήγορα την όποια απογοήτευση και προετοιμάζουν τον εαυτό τους ώστε να είναι ενεργά παρόντες στην επόμενη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί. Αυτή η στάση τους έχει σαν αποτέλεσμα να είναι περισσότερο χαρούμενοι και να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τον μέσο όρο, όπως επίσης είναι πιθανότερο για εκείνους να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Της Μαρίας Κοντοπούλου
Ψυχολόγος

Αρκετά αποτελέσματα τελευταίων ερευνών στο θέμα αυτό μάς δίνουν μια γεύση για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι κοινά στους ανθρώπους εκείνους που τους προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες, και μπορούν να μας βοηθήσουν, υιοθετώντας κάποιες συγκεκριμένες αρχές, να γίνουμε περισσότερο… τυχεροί.
  1. Ανακαλύπτουν και δημιουργούν ευνοϊκές συγκυρίες σε όλες τις περιστάσεις
Ο παράγοντας «Τύχη» δεν είναι εύκολο να μελετηθεί ή να μετρηθεί. Για κάποιους δε, είναι κάτι που δεν υφίσταται. Οι ευκαιρίες, από την άλλη, είναι κάτι υπαρκτό. Είναι εκεί πάντα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, περιμένοντας να τις αδράξουμε. Αρκεί να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με καθαρή ματιά, ανεπηρέαστοι από προσωπικά μπλοκαρίσματα και κοινωνικές θηλιές. Αρκεί να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τα πραγματικά μας «θέλω» και βάσει αυτών να θέτουμε ξεκάθαρους στόχους.
  1. Είναι προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες ευκαιρίες
Η Τύχη χαμογελάει στους τολμηρούς. Όχι όμως σε εκείνους που είναι απλά τολμηροί, αλλά σε εκείνους που, έχοντας ξεκαθαρίσει τους μακροπρόθεσμους στόχους τους, αντιμετωπίζουν τη ζωή και δη την καθημερινότητα με μια πιο ανέμελη ματιά, χωρίς να ανησυχούν για τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, αυξάνουν τις πιθανότητες για ευκαιρίες διατηρώντας ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο ανθρώπων, φίλων και συνεργατών.
  1. Όχι στην σχολαστικότητα!
Η σχολαστικότητα δεν είναι απαραίτητα προαπαιτούμενο της ανεύρεσης ευκαιριών. Το να είσαι σχολαστικός σημαίνει πως ασχολείσαι και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις, δίνοντας σ’ αυτό όλη σου την ενέργεια και προσοχή. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι σχολαστικοί άνθρωποι εμμένουν στην ολοκλήρωση μιας δουλειάς ή ενός έργου ακόμα και όταν δεν φαίνεται να έχει σημαντικές προοπτικές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τούς ξεφεύγουν οι απρόσμενοι αλλά πολλές φορές πιο άμεσοι οδοί προς την επιτυχία.
  1. Λένε ΝΑΙ στην αλλαγή
Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που φαίνεται να μοιράζονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βρίσκονται μπροστά στην προοπτική μιας αλλαγής είναι ότι βιώνουν δύο αντικρουόμενα συναισθήματα: έξαψη της περιέργειας και άγχος. Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός για μια νέα προοπτική μπλέκεται με συναισθήματα άγχους και πολλές φορές φόβου για την εξέλιξη της νέας κατάστασης. Εκείνοι που στο τέλος επιλέγουν και καταφέρνουν να οριοθετήσουν αυτά τα δύσκολα συναισθήματα είναι στο τέλος οι κερδισμένοι.
  1. Αποδέχονται την αποτυχία
Δεν έχουν όλες οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε ευνοϊκή κατάληξη. Αυτές οι φαινομενικές αποτυχίες μπορούν να αναλυθούν από μια άλλη ματιά ως ευκαιρίες για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να κερδίσουμε εφόδια για μελλοντικές… μάχες.
  1. Γεννημένοι νικητές
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, επιστήμονες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι, γεννημένοι σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, φαίνεται να είναι πιο… τυχεροί από άλλους και να διαθέτουν χαρακτηριστικά που τους οδηγούν στην επιτυχία. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με την Αστρολογία (τουλάχιστον δεν χρειάζεται να κάνουμε εδώ τέτοια σύνδεση!), αλλά με το ότι η εμβρυακή εξέλιξη δείχνει να επηρεάζεται από παράγοντες όπως το κλίμα, την θερμοκρασία, το ηλιακό φως, περιόδους που ευνοούν τις ιώσεις κ.λπ. Από διάφορες έρευνες προκύπτει ότι εκείνοι που έχουν γεννηθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Αυγούστου θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο τυχερό από εκείνους που έχουν γεννηθεί κατά τους πιο κρύους μήνες, δηλαδή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου. Θα είχε ενδιαφέρον μια παρόμοια έρευνα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το κρύο δεν είναι σε υψηλά επίπεδα και σε μεγάλη διάρκεια!

Εν κατακλείδι, οι καλύτερες και οι περισσότερες ευκαιρίες παρουσιάζονται όταν είμαστε ευέλικτοι και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό και λιγότερο φόβο/ άγχος.

May the odds be ever in our favor!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail