Κάντο όπως η Ουγγαρία: Μετά τις παραγγελίες, η Airbus ανοίγει εργοστάσιο ελικοπτέρων

Εργοστάσιο κατασκευής τμημάτων ελικοπτέρων πρόκειται να δημιουργήσει η ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus Helicopters στην Ουγγαρία. Το νέο εργοστάσιο θα έχει κατασκευαστεί μέχρι το 2021 και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου σύμφωνα με τον Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Εμπορίου.


Σημαντικό ρόλο για την κατασκευή του νέου εργοστασίου είχε και η πρόσφατη παραγγελία των Ουγγρικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παρήγγειλαν στην Airbus Helicopters 20 ελικόπτερα H145M και 16 μεταφορικά ελικόπτερα H225M Caracal συνιστώντας μια από τις μεγαλύτερες κρατικές παραγγελίες στην Ευρώπη για το 2018. Στο πλαίσιο της αγοράς αυτής η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η εταιρεία Airbus Helicopters θα ιδρύσουν ένα κοινό εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα για τα συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Στην πραγματικότητα οι Ούγγροι επέλεξαν να αγοράσουν από μια εταιρεία δύο τύπους ελικόπτερα που καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων τους πετυχαίνοντας οικονομία κλίμακας και όπως φάνηκε σημαντικά οφέλη για την βιομηχανία και την οικονομία της χώρας. Οι Ούγγροι επέλεξαν δύο τύπους ελικοπτέρων που έχουν κατασκευαστεί σε μεγάλο αριθμό, έχουν αγοραστεί από πολλές χώρες, υπάρχει σημαντική εμπειρία από τη χρήση των ελικοπτέρων, χαμηλός τεχνολογικός κίνδυνος και καλύπτουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Αντιθέτως η Ελλάδα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχε ανακοινώσει την απόκτηση 42 μεταφορικών ελικοπτέρων με ένα προϋπολογισμό που μπορούσε να καλύψει την αγορά αυτού του αριθμού των ελικοπτέρων εφόσον είχαν επιλεγεί τύποι ελικοπτέρων που ήδη βρίσκονταν σε υπηρεσία σε μεγάλο αριθμό.

Τελικά η Ελλάδα επέλεξε να αγοράσει μόλις 20 ελικόπτερα ενός τύπου που μόλις είχε ξεκινήσει να παράγεται σε υπερβολική τιμή ανά μονάδα όπως αποδείχτηκε, με περιορισμένα βιομηχανικά οφέλη σε σχέση με το μέγεθος της παραγγελίας.

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας μας δείχνει τι μπορεί να πετύχει μια χώρα, η οποία κατάφερε να οργανώσει τις προμήθειες της, αυξάνοντας τον αριθμό των μονάδων που αγοράζει, επιτρέποντας στην διαπραγματευτική της ομάδα να ζητήσει από την κατασκευάστρια των ελικοπτέρων εταιρεία μεγαλύτερα οφέλη για την βιομηχανία της χώρας.

Δυστυχώς, αυτά τα πετυχαίνουν οι χώρες που οι υπηρεσιακοί παράγοντες μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, συντάσσοντας κοινές προδιαγραφές για τα οπλικά συστήματα που απαιτούνται και η πολιτική ηγεσία μπορεί να ξεχωρίσει την ουσία από τους «άλλους» παράγοντες που επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις προμηθειών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...