Ξηρά & σκασμένα χείλη: 7 αιτίες & πώς θα τα θεραπεύσετε

Αν δεν εντοπίσετε την αιτία που προκαλεί ξηρότητα και σκάσιμο στα χείλη σας, θα είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε ενυδατικά προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Δείτε ποιες είναι, σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι αιτίες των σκασμένων χειλιών και τι πρέπει να κάνετε για να έχετε απαλά και ενυδατωμένα χείλη όλο το χρόνο:


Ηλιακό έγκαυμα: Η επιδερμίδα των χειλιών είναι πολύ λεπτή, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητα στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος. Χρησιμοποιείτε πάντα κάποιο προϊόν προστασίας των χειλιών με δείκτη προστασίας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Αν η ξηρότητα και το σκάσιμο δεν υποχωρούν, συμβουλευτείτε γιατρό. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει μια προκαρκινκή βλάβη, γνωστή ως ακτινική χειλίτιδα, μια μορφή ακτινικής κεράτωσης.



Αδιάγνωστη αλλεργία: Εάν τα χείλη σας είναι μονίμως ξηρά αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία, ελέγξτε τα καλλυντικά σας. Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι πολύ κοινή αιτία ξηρότητας των χειλιών. Είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στην οδοντόκρεμα, το στοματικό διάλυμα ή κάποιο κραγιόν. Σταματήστε τη χρήση των προϊόντων για δύο εβδομάδες για να δείτε εάν τα χείλη σας επανέρχονται. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε μόνοι σας την αιτία της αλλεργίας, θα σας βοηθήσει ο δερματολόγος. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποιο τοπικό στεροειδές για την αντιμετώπιση της ξηρότητας, της ερυθρότητας και της φλεγμονής.



Χρόνια ξηρότητα: Σε κάποιες περιπτώσεις τα χείλη είναι πάντα ξηρά. Αυτό είναι κοινό σε πάσχοντες από ασθένειες με σχετίζονται με ξηροδερμία, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα. Χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν που θα σας συστήσει ο δερματολόγος, π.χ. με υδροκορτιζόνη που βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας.



Αφυδάτωση: Τα ξηρά χείλη είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης. Τα χείλη είναι τα πρώτα που ξηραίνονται, καθώς είναι πολύ λεπτά και δεν έχουν σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες. Η απώλεια νερού μέσω των χειλιών είναι στην πραγματικότητα 3 έως 10 φορές μεγαλύτερη από ό, τι μέσω της επιδερμίδας του προσώπου ή του σώματος. Μην αμελείτε λοιπόν την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.



Αναπνέετε από το στόμα: Αν αναπνέετε από το στόμα και όχι από τη μύτη, εξατμίζεται η υγρασία του στόματος και τα χείλη στεγνώνουν. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οφείλεται σε χρόνιες αλλεργίες ή ρινική συμφόρηση, προβλήματα που συνδέονται με ροχαλητό κλπ.




Γλείψιμο χειλιών: Αν γλείφετε τα χείλη σας, μπορεί να τα ενυδατώνετε πρόσκαιρα, μακροπρόθεσμα όμως ξηραίνονται. Το σάλιο εξατμίζεται και τα χείλη στεγνώνουν και σκάνε. Χρησιμοποιείτε κάποιο βάλσαμο και αποφεύγετε να γλείφετε ή να δαγκώνετε τα χείλη σας.



Ξηρή ατμόσφαιρα: Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας και ο αέρας αποτελούν κοινή αιτία ξηρότητας των χειλιών. Χρησιμοποιείτε κάποιο ενυδατικό βάλσαμο ή κάποιο προϊόν με κερί που «κλειδώνει» την υγρασία στα χείλη, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή: Reader’s digest
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail