Το νέο μαχητικό 6ης γενιάς των ΗΠΑ που θα αντικαταστήσει τα F-22 & F-35 θα κοστίζει $ 300 εκ. το ένα

Freepen.gr - Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν ένα μαχητικό έκτης γενιάς για να νικήσουν τα αντίστοιχα ρωσικά και κινέζικα, αλλά ο κυβερνητικός παρατηρητής του προϋπολογισμού σημειώνει ότι το κόστος θα είναι 3 φορές υψηλότερο από το κόστος ενός F-35 και αναρωτιέται αν η τεράστια τιμή του νέου αεριωθούμενου είναι προσιτή.

Έχοντας ονομαστεί PCA (Penetrating Counter Air), το αεροσκάφος επόμενης γενιάς θα είναι το μέλλον του εναέριου πολέμου μέχρι τα μέσα του αιώνα. Λέγεται ότι θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και ωφέλιμο φορτίο, με τις δυνατότητες στελθ να ξεπερνούν τις δυνατότητες των ρωσικών και κινεζικών ανταγωνιστών.

Το μόνο πρόβλημα είναι η εκπληκτική τιμή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προειδοποίησε σε μια νέα έκθεση που προέβλεπε το κόστος της κατάργησης του τρέχοντος οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας από τώρα μέχρι το 2050.

Αναφέρει ότι το μελλοντικό αεροσκάφος θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια έκαστο με τη σημερινή αξία του δολαρίου, δηλαδή τρεις φορές πιο ακριβό από το αεροσκάφος F-35A των 94 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα αμερικανικό τεχνολογικό θαύμα που μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Το επιβλητικό ποσό δεν αποτελεί επίσημη εκτίμηση για το Πεντάγωνο, αλλά σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα κυβερνητικό σώμα παρουσίασε μια πιθανή τιμή για το PCA. Ο αριθμός των 300 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο λόγος για την εκπληκτική τιμή εντοπίζεται στο κόστος της νέας τεχνολογίας καθώς και έρευνα κι ανάπτυξή του, ανέφερε το CBO. Εκτιμά ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να παραλάβει 414 αεροσκάφη PCA για να αντικαταστήσει τα F-15s, F-22s και F-35s, αυξάνοντας τη συνολική τιμή σε περισσότερα από 124 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά αποδεικνύεται ότι το κόστος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ένα άλλο είναι ο χρόνος σύμφωνα με την έκθεση καθώς τα πρώτα αεροσκάφη θα μπορούσαν να αποτελούν πραγματικότητα το 2030 αλλά η εμπειρία από τα F-22 και F-35 καθιστά την εκδοχή αυτή ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Ωστόσο για αυτό υπάρχει μια βολική διέξοδος, λέει το CBO, υποδηλώνοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να έχει ένα υβριδικό αεροπλάνο βασισμένο σε ένα τροποποιημένο F-22 Raptor που θα διαθέτει το σύγχρονο αεροηλεκτρονικό εξοπλισμό του F-35. Μια τέτοια κίνηση υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει την αμερικανική κυριαρχία στον αέρα, ενώ θα αναμένεται η έλευση του αεροσκάφους έκτης γενιάς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail