Ρ-2, το σούπερ υποβρύχιο που σχεδίαζε ο Στάλιν το 1949 - Βαλλιστικοί πύραυλοι, βλήματα κρουζ και 3-9 μίνι υποβρύχια

Ένα τεράστιο υποβρύχιο με όποια πρότυπα κι αν το συγκρίνει κανείς ήταν ο σχεδιασμός του υποβρυχίου Ρ-2 εκτοπίσματος 5.360 τόνων το οποίο επρόκειτο να φέρει βαλλιστικούς πυραύλους, βλήματα κρουζ αλλά και δικά του υποβρύχια. Σχεδιάστηκε ακριβώς όπως μόλις άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος το 1949 ως η επόμενη γενιά βαρέων υποβρυχίων για το Σοβιετικό Ναυτικό.

Απόδοση Freepen.gr
 
Από την αρχή ο σχεδιασμός δεν έμοιαζε με κανένα άλλο, με τρία εσωτερικά κύτη πίεσης στην πλώρη και στη συνέχεια δύο κύτη πίεσης που τρέχουν στις πλευρές του σκάφους καταλήγουν σε δίδυμους έλικες στην πρύμνη.

Ο χώρος μεταξύ αυτών των πλευρικών κυτών έπρεπε να γεμίσει με τρία δομοστοιχεία ωφέλιμου φορτίου που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν είτε βαλλιστικούς βλήτους SS-1 (R-1) SCUNNER σε σετ τεσσάρων (μέγιστων 12 βλημάτων), β) βλήματα κρουζ Swallow-10X σετ δεκατεσσάρων (μέγιστων 41 βλημάτων) ή γ) μίνι υποβρύχια (μέγιστο 9). 


Πατήστε για πλήρη μεγέθυνση

Παρόλο που ο σχεδιασμός προχώρησε για λίγο, ήταν πολύ φιλόδοξος και σύντομα εγκαταλείφθηκε υπέρ μικρότερων βημάτων προς τα βαλλιστικά πυραύλους και τα υποβρύχια πυραύλων κρουαζιέρας. Το συστατικό υποβρύχιο ουράνιο δεν προχώρησε ποτέ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Length: 112 meters
Beam: 12.5 meter
Displacement: 5,360 tons
Speed: Maximum 18 kts surfaced, 17kts submerged, cruising 10kts
Operating depth: 200 meters
Endurance : 100 days, 12,000nm at cruising speed of 10kts surfaced, 700nm at 17kts submerged on snort or 100nm at 4kts on batteries
Armament: 16 x 533mm (21") torpedo tubes (2 x 6 forward, 4 aft).
up to 12 x SS-1 (R-1) SCUNNER ballistic Missiles
up to 41 x Swallow-10X cruise missiles
Midget subs: 3, 6 or 9 depending on configuration
Crew: 100


Schematic from Militaryrussia.ru

Παρά το γεγονός ότι το P-2 πέρασε το σχεδιασμό σε νέο επίπεδο, φαίνεται ότι η βασική τεχνολογία βασίστηκε στο εντυπωσιακό γερμανικό σκάφος Type-XX1 U-boat ('Elektroboote') που επηρρέασε το σχεδιασμό των υποβρυχίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.




Photo from W2-weapons.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail