Ποιος φοβάται ποιον; 100.000.000 καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο - Ανησυχητικά δεδομένα

Δραματικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ακτιβιστικός οργανισμός Sea Shepherd όσον αφορά την κυριολεκτική σφαγή των καρχαριών που αγγίζουν πλέον τα 100 εκ. το χρόνο ενώ όπως επισημαίνεται, σε αρκετές περιοχές οι πληθυσμοί των καρχαριών έχουν μειωθεί κατά 90%.

Στρατής Μαζίδης
Με στοιχεία από το Sea Shepherd

Η δράση βέβαια του Οργανισμού είναι πολυδάπανη αφού κάθε πλοίο έχει ημερήσιο κόστος 3.333 δολάρια ΗΠΑ και αναζητείται κάθε είδους βοήθεια., υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα:

Μεγάλη ζήτηση για τα πτερύγια

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σούπας πτερυγίων καρχαρία στην Ασία έχει ενθαρρύνει τους στόλους λαθροθηρίας να λεηλατούν τους πληθυσμούς καρχαρία σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές προστασίας, όπως ο Εθνικός Δρυμός των νήσων Γκαλαπάγκος. Οι καρχαρίες συχνά ακρωτηριάζονται ζωντανοί. Στη συνέχεια ρίχνονται πίσω στη θάλασσα όπου βυθίζονται και πεθαίνουν αργά και οδυνηρά. Παρά την ύπαρξη πολλών νόμων και ρυθμίσεων για την επιβράδυνση ή τη διακοπή του εμπορίου πτερυγίων καρχαρία, μόνο η ισχυρή αποτρεπτική παρουσία στη θάλασσα είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η δολοφονία. Ο στόλος της Sea Shepherd παρέχει στα παράκτια κράτη σημαντική βοήθεια στις περιπολίες και την επιβολή του νόμου ώστε να συλλαμβάνουν τους λαθροκυνηγούς.

Χρήση του ελαίου του ήπατος του καρχαρία

Η διεθνής ζήτηση για συμπληρώματα «υγείας», καλλυντικά και λιπαντικά μηχανών έχει δημιουργήσει μια σκιώδη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη βιομηχανία ελαίου από το ήπαρ των  καρχαριών. Χρησιμοποιώντας νόμιμες άδειες αλιείας για να καλύψουν τις δραστηριότητές τους, τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη που είναι εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις επεξεργασίας ήπατος χρησιμοποιούν παράνομα απλάδια (gillnets - Καρτέρια. Είναι δίχτυα με μήκος συνήθως 60 μέτρων το καθένα που τοποθετούνται σε πόστες, δηλαδή το ένα πίσω από το άλλο σε περάσματα ψαριών) για να σκοτώσουν και να επεξεργαστούν χιλιάδες καρχαρίες βαθέων υδάτων σε μία μόνο αλιευτική εξόρμηση. 


Το Sea Shepherd βοήθησε να πιαστεί ένα σκάφος λαθροθηρίας στα ύδατα της Λιβερίας, εμποδίζοντας το να σκοτώσει πάνω από 250.000 καρχαρίες καθ'όλο το διάστημα της κράτησής του.


Βιομηχανικές αλιευτικές πρακτικές

Τα σύγχρονα αλιευτικά σκάφη με χιλιόμετρα διχτύων και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης καθιστούν δυνατό για ένα μόνο πλοίο να εντοπίσει και να συλλάβει περισσότερα ψάρια από ποτέ. Δυστυχώς, αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα να πιάνονται και μη επιθυμητά αλιεύματα συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων με εξαφάνιση καρχαριών, που άπληστοι και απρόσεκτοι χειριστές πετάνε πίσω στους ωκεανούς χωρίς να αναφέρουν με ακρίβεια τους αριθμούς τους, όπως απαιτείται από το νόμο. Το Sea Shepherd βοηθά τις αρχές των παράκτιων κρατών να παρακολουθούν και να επιθεωρούν τα νόμιμα αλιευτικά σκάφη για να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωσή τους με τους διεθνείς κανόνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail