Η δοκιμή που θορύβησε τις ΗΠΑ - Από τις κινεζικές ακτές θα μπορούν τα υποβρύχια 094 και 096 να πλήξουν την ηπειρωτική χώρα

Το κινεζικό ναυτικό δοκίμασε ένα νέο βαλλιστικό πυραύλο που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο κλάσης 094 (boomer), το οποίο θα μπορούσε να του επιτρέψει να πλήξει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες ευρισκόμενα κοντά στις ακτές της Κίνας και επομένως σε απόσταση ασφαλείας.

Απόδοση Freepen.gr 

Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε δοκιμές με τον πυραύλο JL-3 στις 24 Νοεμβρίου 2018, ανέφερε το Diplomat επικαλούμενο αμερικανικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

"Ο εκσυγχρονισμός της υποβρύχιας δύναμης της Κίνας παραμένει υψηλή προτεραιότητα", ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην έκθεσή του για τις κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες του 2018 που βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ισοτιμία με τον στόλο της Αμερικής των υποβρυχίων με πυραυλικές δυνατότητες.

Η κινεζική δοκιμή φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα Bohai, τον εσώτερο κόλπο της Κίτρινης Θάλασσας στο Δυτικό Ειρηνικό. Σύμφωνα με το Diplomat, η δοκιμασία επικεντρώθηκε στην ικανότητα εκτόξευσης του πυραύλου από το βυθισμένο σκάφος εκτόξευσης και ανάφλεξής του έξω από το νερό.

Το JL-3 αντιπροσωπεύει μια βελτίωση σε σχέση με τα SLBM τόυ JL-2 που τροφοδοτούν τα σημερινά υποβρύχια του κινέζικου ναυτικού τύπου 094 και μια ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το πρώτο πυρηνικό όπλο, το JL-1 που ξεκίνησε από την Κίνα.

Το μοναδικό πλοίο κλάσης 092 που μετέφερε το JL-1 δεν ολοκλήρωσε ποτέ την πρώτη γραμμή ανάπτυξης μετά την είσοδο του στην υπηρεσία το 1987. "Αναφέρθηκε ότι ήταν υπερβολικά θορυβώδες και ίσως είχε άλλα θέματα ασφάλειας και αξιοπιστίας", δήλωσε ο Tong Zhao, μέλος της Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη, με έδρα το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής Carnegie-Tsinghua στο Πεκίνο, σε μια μελέτη του 2018

Οι τύποι 094, αντιθέτως, έχουν σχετική επιτυχία στην υπηρεσία. Το 2015, το αμερικανικό υπουργείο ναυτικής νοημοσύνης χαρακτήρισε την επικείμενη πρώτη γραμμή ανάπτυξης του τύπου "ίσως την πιο αναμενόμενη εξέλιξη στην υποβρύχια δύναμη της Κίνας".

Κάθε ένα τέτοιο υποβρύχιο μπορεί να φέρει έως και 12 βλήματα JL-2. Ένα 094 προφανώς διεξήγαγε την πρώτη υποθαλάσσια περιπολία αποτροπής της Κίνας το 2015. "Αυτό αντιπροσωπεύει την αρχή μιας νέας εποχής για τις θαλάσσιες πυρηνικές δυνάμεις της Κίνας", έγραψε ο Tong.

Οι Τύποι υποβρυχίων 094 αντιπροσωπεύουν "το πρώτο αξιόπιστο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο της Κίνας", δήλωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ένα βλήμα JL-2 έχει εμβέλεια μέχρι 5.000 μίλια, εκτιμούν οι ειδικοί. Αντίθετα, ένας αμερικανικός Trident SLBM μπορεί να ταξιδέψει μέχρι 7.500 μίλια.

Για να πλήξει ένα 094 την Καλιφόρνια αρκεί να φτάσει ανατολικά της Ιαπωνίας. Θα ήταν βέβαια ιδανικά για το Πεκίνο τα υποβρύχια 094 να παραμείνουν κοντά στην ηπειρωτική Κίνα υπό την προστασία του κινεζικού στόλου από όπου πάλι θα απειλούν σοβαρά τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Το JL-3 θα μπορούσε να βοηθήσει το κινεζικό ναυτικό να εκπληρώσει αυτή τη φιλοδοξία μόλις τα υποβρύχια τύπου 096 που θα το φέρουν, τεθούν σε υπηρεσία. Η έκθεση του Πενταγώνου στην Κίνα προέβλεψε ότι η κατασκευή του πρώτου νέου boomer θα ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Δεν είναι σαφές πόσα υποβρύχια τύπου 096 σχεδιάζει να ναυπηγήσει το Πεκίνο αλλά για να διατηρηθεί μια συνεχής παρουσία στον Ειρηνικό απαιτούνται τουλάχιστον πέντε μονάδες.

Το Πεκίνο μπορεί να έχει ήδη πέντε boomers. Με προσεκτική ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, στα τέλη του 2018, η Catherine Dill, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Middlebury στην Καλιφόρνια, κατάφερε να μετρήσει πέντε τύπους 094. Υπάρχουν όμως πιθανότατα επιπλέον σκάφη, τα οποία δεν ήταν ορατά κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης της Dill.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να κατασκευάσει οκτώ υποβρύχια τύπου 094 μέχρι το 2020, είχε δηλώσει η Dill.

Είναι πιθανό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να σχεδιάσει να αναπτύξει τον τύπο 096 μαζί με τον 094, επιτρέποντάς του να επεκτείνει τον στόλο των Boomers πέρα ​​από τα πέντε που οι Αμερικανοί έχουν κρίνει ότι είναι απαραίτητα για μια αποτροπή όλο το εικοσιτετράωρο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί 14 boomers κλάσης Οχάιο ενώ ναυπηγηεί 12 νέα σκάφη τύπου Κολούμπια για να τα αντικαταστήσουν ξεκινώντας από το 2020. Ενώ η Κίνα δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτύξει μια δωδεκάδα boomers, θα μπορούσε όμως να πλησιάσει τον αριθμό αυτό.

Και όταν οι τύποι 096 εισέλθουν σε υπηρεσία με τους πυραύλους JL-3, τα κινεζικά σκάφη θα μπορούσαν να έχουν πυρηνικό αποτρεπτική ικανότητα στη θάλασσα, παρόμοια σε μέγεθος και ισχύ, με των ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail