Τι χρωστά το ελληνικό κράτος στους Βορειοηπειρώτες που δεν υπερασπίστηκε ποτέ


Ο Ευάγγελος Ζάππας γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου. Πολέμησε στην Επανάσταση του 1821 και αρνήθηκε να δεχθεί χρηματική αποζημίωση για τους αγώνες του. Χρηματοδότησε το Ζάππειο κι αναστύλωσε το Παναθηναϊκό στάδιο στο οποίο έγιναν αγώνες το 1870 και 1875, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από χρηματικό ποσό που άφησε μετά το θάνατό του.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο Γεώργιος Σίνας με καταγωγή από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου υπήρξε ο ιδρυτής του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο Ιωάννης Πάγκας από την Κουρτσά δώρησε την περιουσία του στο ελληνικό κράτος όντας εν ζωή και όχι μετά το θάνατό του.

Τα ονόματα των Βορειοηπειρωτών ευεργετων που ανέφερα είναι ενδεικτικά. Αρκούν όμως για να καταδειχθεί η προσφορά τους.

Ο Σπύρος Σπυρομηλιός από τη Χειμάρρα πολέμησε στην Επανάσταση του 1821 και λόγω της προσφοράς του στην πολιορκία του Μεσολογγίου ονομάσηκε στρατηγός .Ο Στρατιωτικός Ν. Δούλης από τη Νίβιτσα το 1912 ήταν επικεφαλής του 3ου τάγματος του 15ου συντάγματος πεζικού που απελευθέρωσε την πόλη της Πρέβεζας.

Στημάχη του Νευροκοπίου το 1913 η γενναιότητα του τάγματός του έκανε το διοικητή της Μεραρχίας να πει ότι με τέτοιο στρατό πηγαίνουμε στην Πόλη! Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών αποφάσισε από το 2009 την υιοθέτηση του ονόματος ενός ήρωα για κάθε τάξη αποφοίτων της. Η Τάξη του 2009 πήρε το όνομα του Δημητρίου Δούλη.

Οι Βορειοηπειρώτες δεν έλειψαν από κανένα αγώνα του έθνους όμως το ελληνικό κράτος δεν τους υπερασπίστηκε ποτέ και το χειρότερο όπως φάνηκε στην περίπτωση του Κωσταντινού Κατσιφά δε διστάζει να προχωρήσει στην ηθική εκτέλεσή τους για να μην τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική του διαχρονικού κατευνασμού του αλβανικού εθνικισμού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail