Το Stratfor είχε προβλέψει [σχεδιάσει;] θερμή ανάφλεξη στη Μαύρη Θάλασσα και...«πρόβλημα» Τουρκίας


Εν όψει πιθανής «επικίνδυνης» κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι πριν από χρόνια το γνωστό αμερικανικό Κέντρο Σκέψης και Στρατηγικών Ερευνών, Stratfor, που όπως είναι γνωστό εκφράζει τις απόψεις της CIA, προέβλεπε ότι το νέο πεδίο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι η Μαύρη Θάλασσα, όπου προβλέπονταν να υπάρξει και θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τη παγκόσμια ειρήνη.

Από: nikosxeiladakis.gr - Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όπως αναφέρονταν, η ανάκτηση από την Ρωσία της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου της Κριμαίας έχει ενδυναμώσει την ρωσική ναυτική και όχι μόνο παρουσία στην περιοχή, κάτι που το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει με την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία του μέσω μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων.
Στο σημείο αυτό υπάρχει το ζήτημα της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, η οποία προβλέπει ότι δεν μπορούν πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα να παραμένουν επί αρκετό και υπό προϋποθέσεις χρονικό διάστημα στην περιοχή και εδώ είναι ένα σημείο όπου η Ρωσία αντιδρά άμεσα και έντονα.

Το ΝΑΤΟ στην περίπτωση αυτή εκμεταλλεύεται τις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, που ανήκουν στην συμμαχία, για να διοργανώνει μεγάλες ασκήσεις όπως την Breeze-το 2016 που στρέφονται άμεσα κατά της Ρωσίας.

Το ενδιαφέρων εδώ είναι ότι σύμφωνα με το Stratfor η Τουρκία, που ανησυχεί έντονα από την κλιμάκωση της κρίσης και την πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει ήδη προβάλλει έντονες αντιρρήσεις στην τακτική αυτή. Έτσι και ενώ η Ρουμανία στηρίζει το ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και κυρίως η Τουρκία αναμένεται να αποστασιοποιηθούν καθώς δεν θέλουν με τίποτα να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις τους με την Ρωσία στην περιοχή και να υποστούν τις συνέπειες αυτής της έντασης.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...