«Με S-400 στην Κύπρο, θα ελέγχουμε τη Μεσόγειο. Εχθροί μας Ελλάδα-Αίγυπτος-Ισραήλ και οι Scalp-EG των Μιράζ»

Το savunmasanayist.com φιλοξενεί άρθρο του Abdullah Bekci όπου ο συντάκτης ασχολείται με το ερώτημα της ανάπτυξης των τεσσάρων συστοιχιών των αντι-αεροπορικών συστημάτων που θα αποκτήσει η Αγκυρα έναντι 2,5 δις δολαρίων ΗΠΑ.

Στρατής Μαζίδης

Κατά τον Bekci η εγκατάσταση των συστοιχιών στα σύνορα με Συρία, Ιράκ, Ιράν, Αρμενία και Γεωργία δεν έχει ιδιαίτερο νόημα θεωρώντας ότι εκεί η τουρκική αεροπορία υπερέχει προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως δεν έχει νόημα μια τοπική αναμέτρηση εκεί απέναντι σε ρωσικά όπλα. Απεναντίας υποδεικνύει τον άξονα Ελλάδας - Αιγύπτου και Ισραήλ ως απειλή. Συνεπώς θεωρεί ότι οι πύραυλοι πρέπει να χρησιμοποιηθούν απέναντι στην παραπάνω τριπλέτα χωρών. Επιπροσθέτως σημειώνει ότι δεν πρέπει να είναι βαθιά στην ενδοχώρα από τις ακτές του Αιγαίου καθώς τότε τα ελληνικά Μιράζ με τους φονικούς Scalp-EG θα μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια και με τη μεγάλη εμβέλεια των βλημάτων (350χλμ) να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές.

Ο Bekci θεωρεί πως η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει το διπλάσιο αριθμό συστοιχιών ώστε:

- 2 να προστατεύσουν Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα
- 3 να τοποθετηθούν στα παράλια της Ιωνίας (Καλλίπολη, Σμύρνη, Μύλασα)
- 3 στις ακτές της Μεσογείου (Ντάλαμαν, Αττάλεια και Κύπρο ή Μερσίνα)

Κατά τον Bekci η εγκατάσταση του συστήματος ειδικά στην Κύπρο θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Τουρκία όσον αφορά τον ευρύτερο έλεγχο της περιοχής.

Στο άρθρο του καταλήγει ότι τα συστήματα δε θα πρέπει να τοποθετηθούν σε θέσεις που απλά θα προστατεύουν τα σύνορα αλλά σε τέτοια σημεία, δηλαδή όχι στην ενδοχώρα. Σημειώνει μάλιστα ότι αν στην περίπτωση της Σμύρνης τοποθετηθούν στο Τσιγκλί, τότε θα μπορεί να υπάρχει εμπλοκή σχεδόν πάνω από την Αθήνα. 

Εν κατακλείδι, κλείδωμα Αιγαίου και Μεσογείου είναι ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί κατά το συντάκτη. Εμείς μπορούμε να κρατάμε τους S-300 κάπου στην Κρήτη και να τους καμαρώνουμε, όσο η Τουρκία θα κάνει δουλειά και με τις 4 συστοιχίες.

Τίθεται όμως το ερώτημα αν, εκτός των ΗΠΑ, οι άλλοι μεγάλοι γεωπολιτικοί παίκτες της περιοχής, ήτοι το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα άφηναν ένα τέτοιο σχέδιο να προχωρήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail