Αντίποινα για τους S-400; Η Τουρκία αναζητά στην Ευρώπη κινητήρες για τη συμφωνία εξαγωγής ύψους $ 1,5 δισ των T129 ATAK

Freepen.gr - Η Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν να αναζητήσουν εναλλακτικούς κινητήρες για 30 τουρκικά ελικόπτερα, αφού οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τις προμήθειες. Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον αντιδρά για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Τον Ιούλιο, η Τουρκία και το Πακιστάν υπέγραψαν τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης όπλων, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (TAI) πρόκειται να παράγουν 30 ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων T129 ATAK για τον πακιστανικό στρατό για $ 1,5 δισεκατομμύρια. Το μοντέλο προέρχεται από το ιταλικό Agusta A129 Mangusta, το οποίο ενσωματώνει τουρκικά αεροηλεκτρονικά και όπλα, ενώ η άτρακτος φέρει κάποιες αναβαθμίσεις.

Ωστόσο, η συμφωνία συνάντησε εμπόδια καθώς η τουρκική εταιρεία δεν κατάφερε να λάβει άδεια εξαγωγής από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Η άδεια χρήσης απαιτείται για τα κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ μέρη των κινητήρων που προορίζονται για την τροφοδοσία του αεροσκάφους. Εν προκειμένω οι κινητήρες στροβιλοσυμπιεστών LHTEC T800-4A παράγονται από μια κοινοπραξία του αμερικανικού κατασκευαστή Honeywell και της Rolls-Royce της Βρετανίας.

"Δεν πρόκειται για τεχνολογικό ή οικονομικό θέμα, αλλά είναι αμιγώς πολιτικό προς το παρόν", ανέφερε ανώτερος υπάλληλος της Τουρκίας στον τομέα των προμηθειών μετά την εμφάνιση του προβλήματος.



Με τα προβλήματα της αδειοδότησης και δίχως ορατή λύση σύντομα, το Πακιστάν και η Τουρκία συμφώνησαν να αναζητήσουν εναλλακτική πηγή για τους κινητήρες, ανέφερε την Πέμπτη η Hurriyet. Κατασκευαστές στη Γαλλία και την Πολωνία θεωρούνται δυνητικοί προμηθευτές, υπό τον όρο ότι θα γίνουν επιτυχώς νέες δοκιμές για τις αναγκαίες επιδόσεις σε υψηλό υψόμετρο και κακές καιρικές συνθήκες. Οι Αμερικανοί-Βρετανοί κινητήρες δοκιμάστηκαν στο T129 για να συμμορφωθούν με τις πακιστανικές απαιτήσεις το 2016. Η TAI ελπίζει ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη σύμβαση σε πέντε χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail