Η Παιδεία στο χώρο του ρουσφετιού και της καρέκλας


PublicDomainPictures / pixabay
Στα χρόνια τα δικά μου και δε με έχουν παρει δα και τα χρόνια, οι περισσότεροι που σπούδαζαν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο ή σε κάποια ανώτερη σχολή μολις τελείωναν τις σπουδές τους έβγαιναν στην αγορά εργασίας.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Κάποιοι-ες φυσικά προσπαθούσαν να τρυπώσουν σε μια θέση στο δημόσιο με επετηρίδα ή με εξετάσεις.

Της μόδας ήταν βέβαια οι τίτλοι master στα οικονομικά (MBA) που έδιναν μια αίγλη στελέχους στους νέους επιστήμονες.

Το να κάνει κάποιος διδακτορικό, ήταν μόνο αν ήθελε να ασχοληθεί με την έρευνα ή να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο τουρισμός των masters που όλοι πήγαιναν (συνήθως στην Γηραιά Αλβιώνα) για να αποκτήσουν ένα πρόσθετο εφόδιο ή να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους της ανώτερης εκπαίδευσης.

Με 3 χρόνια ανώτερης εκπαίδευσης ΤΕΙ και 1 χρόνο MBA γύριζες με τυπικά προσόντα περισσότερα απο τον βλάκα που σπουδαζε 5 χρόνια στο Πολυτεχνείο και το κράτος δεν αναγνώριζε την ισοτιμία του διπλώματός του με master.

Περάσανε τα χρόνια και δίπλα στις κανονικές μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούσαν πάντα μόνο στη λήψη διδακτορικού, ξεκίνησαν δειλά δειλά και τα΄περίφημα "μεταπτυχιακά" που πολλές φορές ήταν αστειότητες σε επίπεδο σπουδών με στόχο οι εκλεκτοί να πάρουν ένα επιπλέον τίτλο σπουδών, μια που κάποιοι είχαν φροντίσει οι κανονικές σπουδές να απαξιωθούν σιγά σιγά.

Σήμερα έχουμε στα 2 ΤΕΙ πανεπιστήμιο με την ίδια λογική του "στα 3 κόρνερ πέναλτι"

Σήμερα έχουμε μια βιομηχανία "μεταπτυχιακών" με θέματα πολλές φορές αστεία ή που σε άλλη χώρα θα τα διάβαζαν με ειρωνία. ¨Οχι όμως στην Ελλάδα.
Φτάσαμε να λέμε

Τον βλέπεις αυτόν ή αυτήν έχει πτυχίο Μαθηματικού και 3 μεταπτυχιακά.

Ασχετα αν τα μεταπτυχιακά του ήταν το πρώτο στο άρμεγμα του λαγού, το δεύτερο στο κούρεμα της χελώνας και το τρίτο στο χτένισμα του καταϊφιού ο διαπρεπής νέος ή νέα ήταν τόσες θέσεις τουλάχιστον μπροστά απο εσένα όσες χρειαζόταν για μια καλή θέση στο δημόσιο ή σε ΔΕΚΟ.

Στον ιδιωτικό τομέα βέβαια γελάνε με τα συγκεκριμένα προσόντα αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Φθάσαμε στο σήμερα και η αλήθεια είναι οτι απο καθαρή περιέργεια εψαξα και βρήκα το μεταπτυχιακό γνωστου προσώπου που απασχόλησε τα ΜΜΕ πρόσφατα.

Αν κάνετε μια αναζήτηση με τον τίτλο της σπουδαστικής εργασίας θα σας φέρει στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και μπορείτε να την κατεβάσετε και να την απολαύσετε.

Ρώτησα μάλιστα δημόσια εναν απο τους επιβλέποντες καθηγητές της, τον ίδιο που κατακεραύνωνε πριν λίγες ημέρες γνωστό δημοσιογράφο μαθητή του επειδή τόλμησε να γράψει ενα σκληρό κριτικό άρθρο, πως ακριβώς γίνεται μια διπλωματική να βρίθει χοντρών, πολύ χοντρών ορθογραφικών λαθών ακόμα και στο εξώφυλλο (χωρίς να επεκταθώ στο περιεχόμενο) και εγώ ο "αδαής" μέσα σε 10 μόλις λεπτά να επισημάνω αρκετά, ενώ αυτός να μην έχει δει ουτε 1 διαβάζοντάς την αναλυτικά.

Απάντηση φυσικά δεν πήρα, ούτε νομίζω οτι θα πάρω.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail