Κροατία, πόσο θα πλήρωνε για τα ελληνικά F-16C/D Block 30 και γιατί τα απέρριψε

Πολλές φορές αναφερθήκαμε το προηγούμενο έτος στην ελληνική προσπάθεια πώλησης 12 μαχητικών F-16C/D Block 30 στην Κροατία, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρνητικά σχόλια των αναγνωστών για τις προθέσεις αυτές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τώρα είναι σειρά ενός κροατικού ΜΜΕ να φέρει στο προσκήνιο – μέχρι τώρα – άγνωστα στοιχεία της ελληνικής προσφοράς, αλλά και το γιατί τα ελληνικά μαχητικά ήταν τα πρώτα που απορρίφθηκαν, πριν το Ζάγκρεμπ καταλήξει στα ισραηλινά F-16C/D Block 30.

Αναδημοσίευση από: ptisidiastima.com

Με βάση δημοσίευμα του «defender.hr», τα ελληνικά F-16C/D Block 30 προσφέρονταν στην Κροατία αντί $154 εκατ. ή $12,8 εκατ. ανά α/φος, ποσό που θα αυξανόταν κατά $450 εκατ. με την προμήθεια του συνοδευτικού πακέτου εξοπλισμού, όπλων και λοιπών υλικών. Στη δεύτερη περίπτωση, θα ήταν πιθανή η εκτέλεση δομικού εκσυγχρονισμού από την Lockheed Martin που θα αύξανε τον επιχειρησιακό βίο των F-16C/D Block 30 για ακόμη 3.000 ώρες πτήσης. Ωστόσο η ελληνική προσφορά απορρίφθηκε αμέσως, παρόλο που ήταν η πιο προσιτή.


Τα κύρια αίτια για την απόρριψη της προσφοράς ήταν ότι τα ελληνικά αεροσκάφη προσφέρονταν με ελλιπή εξοπλισμό υποστήριξης, πόσο μάλλον όπλα, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα υπήρχε πιθανότατα ανάγκη εκσυγχρονισμού.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...