Στα πρόθυρα του πολέμου με τη Ρωσία - Η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο

© Reuters / Mykhailo Markiv / Ukrainian Presidential Press Service
Freepen.gr - Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο πρότεινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου μετά το επεισόδιο στα Στενά του Κερτς στη Μαύρη Θάλασσα που είδε ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει τα ουκρανικά πλοία για παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων.

Περίπου τα μεσάνυχτα, ο Πόροσενκο έδωσε εντολή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC) να συγκαλέσει συνάντηση έκτακτης ανάγκης για την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Το συμβούλιο προχώρησε με την κίνηση και κήρυξε στρατιωτικό νόμο για 60 ημέρες. Η πρόταση θα προχωρήσει τώρα στο ουκρανικό κοινοβούλιο για τελική έγκριση.

Ο Ουκρανός ηγέτης δηλώνει ότι το Κίεβο δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις εάν επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο ζήτησε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να «συντονίσουν τις ενέργειές τους για να εξασφαλίσουν την προστασία της Ουκρανίας».

"Απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρο τον φιλο-ουκρανικό διεθνή συνασπισμό: Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας", δήλωσε ο Πόροσενκο, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει περαιτέρω βήματα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα.

Ισχυρίστηκε ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου δεν θα επηρεάσει τη στάση στις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Λούγκανσκ και του Ντόνετσκ, οι οποίες βρίσκονται σε ασταθή κατάσταση εκεχειρίας με το Κίεβο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail