Η Ακαδημία Κατασκόπων και άλλες ...(φαιδρές) ιστορίες - Ο στρατηγός Κωσταράκος αναλύει τι πραγματικά ισχύει

Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν από χθες για την «Ακαδημια κατασκόπων» που θα ιδρύσει η ΕΕ στην Ελλαδα. Η αφορμή ήταν ενα δημοσίευμα του POLITICO που εξηγούσε και ανέλυε τη δεύτερη Ομαδα Προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ γνωστής ως PESCO (Permanent Structure Cooperation). 

τ. Α/ΓΕΕΘΑ

Σε πρωινές εκπομπές μάλιστα παρουσιαστές διερωτώνται πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην Ακαδημία και τι προσόντα πρέπει να εχει. Η υπόθεση άρχισε ήδη να ακούγεται σαν υπόθεση «Τζέημς Μποντ» με κίνδυνο να προσελκύσει όλους τους επιθυμούντες να γίνουν «μυστικοί πράκτορες 007» απο ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα εξηγήσω τι συμβαίνει με το όλο θέμα πριν αυτό ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητος.

Η Μόνιμη Διαρθρωμενη Συνεργασία - PESCO, είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας και μια διαδικασία προβλεπόμενη από τις Συνθηκες της ΕΕ (Συνθήκη της ΕΕ άρθρα 42(6) και 46), και το Πρωτόκολλο 10. 

Με τη διαδικασία αυτή, τα Κράτη-Μέλη που το επιθυμούν, επιδιώκουν να αυξήσουν τη αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετωώπιση των προκλήσεων ασφαλείας και να προχωρήσουν περαιτέρω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον αμυντικο τομέα και τον τομέα της ασφαλείας. 25 από τα 28 Κ-Μ συμμετέχουν στο πλαίσιο συνεργασίας. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της PESCO ειναι οι ισχυρότατες δεσμεύσεις στον τομέα Αμυνας και Ασφαλείας που ανέλαβαν τα Κ-Μ που αποφάσισαν να μετάσχουν. Το PESCO εγκρίθηκε από το Council το Δεκέμβριο του 2017. Για την υλοποίηση του πλαισίου αυτού τα κράτη μέλη με καθαρά δίκη τους πρωτοβουλία πρότειναν το κάθε ένα ξεχωριστά έναν αριθμό προγραμμάτων που θα ήθελαν να υλοποιηθούν και για τα οποία ανελάμβαναν τα ίδια την ευθύνη υλοποίησης και τα οποία αφορούσαν επιχειρήσεις, εκπαίδευση και δυνατότητες. 

Η (μόνιμη) Επιτροπή Αξιολόγησης αξιολόγησε τα προγράμματα και κατέληξε σε μια αρχική Ομαδα 17 Προγραμμάτων. Τα Προγραμματα αυτά εγκρίθηκαν από το Council το Μάρτιο 2017. Η Ελλάδα πρότεινε και κατόρθωσε να αναλάβει δυο προγράμματα που την ενδιέφεραν, σχετιζόμενα με κυβερνοάμυνα και θαλάσσια ασφάλεια. 

Η διαδικασια αμέσως επαναλήφθηκε και για μια δεύτερη Ομάδα Προγραμμάτων που τα Κ-Μ πρότειναν με δίκη τους πρωτοβουλία να συμπεριληφθούν στα προγράμματα PESCO και να υλοποιηθούν υπ' ευθύνη τους. Στη δεύτερη αυτή Ομάδα, ένα από τα προγράμματα που πρότεινε η Ελλάδα (και το οποίο εγκρίθηκε απο ολους τους φορείς) είναι και η δημιουργία στην Ελλάδα και με ευθύνη των ελληνικων Ενόπλων Δυνάμεων ενός «Διακλαδικού Ευρωπαϊκού Σχολείου Πληροφοριών» στο οποίο θα εκπαιδεύεται στρατιωτικό αλλά και μη στρατιωτικό προσωπικό σε θέματα διακλαδικων πληροφοριών. (Joint EU Intelligence School to train military and non military personnel in Intelligence discipline). 

Όπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα το μυθιστορηματικό δεν υπάρχει στη πρόταση αυτή και τίποτα το καινούργιο. Η Ελλάδα διαθέτει από πολλά χρόνια Σχολή Πληροφοριών των ΕΔ στην οποόα εκπαιδεύονται αξιωματικοί πληροφοριών των ΕΔ, των ΣΑ, της ΕΥΠ και πολιτικοί υπάλληλοι των διαφόρων υπηρεσιών με αντίστοιχα καθήκοντα. 

Η εκπαίδευση είναι κατά κύριο λόγο τεχνική και επιτελική. Πολλές φορές διοργανώνονται διεθνή τμήματα στα αγγλικά στα οποία καλούνται και εκπαιδεύονται στελέχη πληροφοριών των συμμάχων ή φιλικών χωρών. Στηριγμένη σ' αυτή την εμπειρία η Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία πρότεινε το Σχολείο αυτό να αναβαθμιστεί και να αναλάβει επίσημο ρόλο στα πλαίσια της ΕΕ. 

Η πρόταση έγινε δεκτή και το Σχολείο θα αρχίσει σύντομα πιστεύω να λειτουργεί στο νέο αναβαθμισμένο του ρόλο, σαν η Κοιτίδα της εκπαίδευσης Διακλαδικών Πληροφοριών για την ΕΕ. 

Στη πρότασή της αυτή η Ελλαδα υποστηρίχθηκε από την Κυπρο, ενώ παρατηρητές του προγράμματος (με δικαίωμα συμμετοχής αν και όταν το αποφασίσουν) είναι η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Τσεχία.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...