Κακόγουστη φάρσα παραλίγο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αεροπορική τραγωδία στην Αργεντινή

(L) © Instagram / aerolineas_argentinas; (R) © REUTERS / Hamid Khatib
Freepen.gr - Ένας ιδιωτικός πιλότος στην Αργεντινή έκανε μια απαράδεκτη φάρσα όταν έβαλε το φορητό του ασύρματο στη συχνότητα επικοινωνίας του πύργου οτέ ελέγχου αεροδρομίου και άρχισε να δίνει οδηγίες σε ένα επιβατικό αεροπλάνο, αναφέρει το RT.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή στο αεροδρόμιο Jorge Newbery στο Μπουένος Άιρες. Ο υπεύθυνος, ο οποίος αργότερα προσδιορίστηκε ως ο Fabián Norberto Penín, χρησιμοποίησε ένα φορητό ασύρματο για να παρέμβει στις τακτικές επικοινωνίες μεταξύ του ελέγχου κυκλοφορίας και του πληρώματος της πτήσης AR 1694, που προετοιμαζόταν να απογειωθεί με προορισμό το Bariloche.

«1694 καλό απόγευμα ... Αλλάξα τη φωνή μου», είπε ο άνθρωπος στο αεροπλάνο πριν δώσει την άδεια για να απογειωθεί. Μετά από την αρχική σύγχυση, κατέστη σαφές ότι κάποιος προσπαθούσε να μπερδέψει τα πράγματα όταν ο Penín έδωσε οδηγίες στον πιλότο του επιβατικού που δεν ταίριαζαν με τα δεδομένα του αεροδιαδρόμου.

Η ασφάλεια του αεροδρομίου κινητοποιήθηκε άμεσα και εντόπισε τον Penín στο βόρειο τμήμα του τερματικού σταθμού. Ο 58χρονος αποδείχθηκε ότι είναι ιδιωτικός πιλότος μικρών αεροπλάνων από το 2009.

Ένας δικαστής διέταξε τη σύλληψη του Penín την Τρίτη ενώ αν οι εισαγγελείς μπορούν να αποδείξουν ότι ενήργησαν με δόλο, τότε ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών. Ο ίδιος επιμένει ότι επρόκειτο για μια "αθώα" φάρσα και τίποτα περισσότερο που όμως θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αεροπορική τραγωδία αν είχε δώσει πιο αληθοφανείς οδηγίες. Η άδεια πιλότου του έχει ήδη ανακληθεί, δεδομένου ότι η ρυθμιστική αρχή της αεροπορίας της Βραζιλίας τον έκρινε ιατρικά ακατάλληλο για να πιλοτάρει αεροσκάφος.

Το περιστατικό προκάλεσε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφάλειας πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20, την οποία το Buenos Aires πρόκειται να φιλοξενήσει αργότερα αυτό το μήνα. Οι αρχές της Βραζιλίας αναφέρουν ότι θα ληφθούν πρόσθετες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της διεθνούς εκδήλωσης για την προστασία των επισκεπτών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail