Τα δανεικά από συγγενείς ή φίλους που αχρηστεύουν τα τεκμήρια

Ποια είναι η διαδικασία για την Εφορία - Τα δανεικά από συγγενείς ή φίλους ή οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μπορούν αποδειχθούν σωτήρια για όσους κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου.

Αναδημοσίευση από: news.gr

Ωστόσο το μέτρο αυτό που θεωρείται ασπίδα απέναντι στα τεκμήρια κοστίζει και όσοι θέλουν να το επικαλεστούν τον επόμενο χρόνο όταν θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία τη δήλωση για τη γονική παροχή ή τη δωρεά των χρηματικών ποσών και να πληρώσουν το φόρο που αναλογεί. Η νομοθεσία προβλέπει, με τα χρηματικά ποσά από διάφορους συγγενείς ή τρίτους, ο δωρεοδόχος μπορεί να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, τα ποσά των δωρεών αυτών μπορούν να ληφθούν υπόψη για κάλυψη των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, μόνο όταν η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

Επίσης, στις περιπτώσεις που δίνονται χρηματικά ποσά από τους γονείς (ως γονική παροχή) προς τα παιδιά τους, τα παιδιά μπορούν με αυτά να καλύψουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Όμως και σε αυτήν περίπτωση η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί εντός του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη και στο έτος που θέλει ο ενδιαφερόμενος να καλύψει το τεκμήριο.

Όλες οι πράξεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Υπόχρεος για κατάθεση δήλωσης φόρου δωρεάς είναι ο δωρεοδόχος εφόσον η δωρεά δεν έχει καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο (άρθρο 85 παρ.2 ν.2961/2001). Σε διαφορετική περίπτωση, είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, όλοι οι συμβαλλόμενοι.

Η απόκτηση χρηματικών ποσών από δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία (γονείς, παιδιά) με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...