Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς: Μπάζουν νερά κλινικές και γραφεία, κλείνουν τις τρύπες με λευκοπλάστες, καταγγέλλει γιατρός

Το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς εξυπηρετεί 40.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιο πληθυσμό το Καλοκαίρι. Λόγω έλλειψης Παθολόγου πολλές ημέρες το μήνα μένουν ακάλυπτα η Κλινική και τα ΤΕΠ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Είναι μόνο δύο οι ειδικευμένοι Παθολόγοι. Επίσης υπηρετεί ένας ειδικευόμενος και δύο Αγροτικοί.
19/11/2018 λειτουργούσε το Νοσοκομείο που εφημερεύει κάθε ημέρα χωρίς Παθολόγο και αυτό θα συμβαίνει πολλές ημέρες το μήνα. Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί μόνο με μία γιατρό. Τη Διευθύντρια βιοπαθολογίας.
Η αιμοδοσία λειτουργεί χωρίς γιατρό. Στη χειρουργική κλινική υπάρχουν δύο χειρουργοί. Ο χειρουργικός τομέας λειτουργεί με έναν ειδικευόμενο. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που χρήζουν διακομιδής σε Νοσοκομείο εκτός νησιού, καθίσταται αδύνατη η διακομιδή με συνοδεία γιατρού. Μεγάλος ο κίνδυνος για τη ζωή τους.

Μπάζουν νερά οι κλινικές και τα γραφεία των γιατρών. Πως επισκευάζονται; Με λευκοπλάστ.
Με επιστολή ο Παθολόγος Ιατρός δημοσιοποιεί τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο:

Παρά το γεγονός ότι έχω έγκαιρα απευθυνθεί προς την υπηρεσία, τόσο γραπτά, όσο και προφορικά για να αναφέρω τα προβλήματα στελέχωσης της κλινικής με ιατρικό προσωπικό, με λύπη μου διαπιστώνω ότι κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν είναι σε θέση να δώσει λύση.
Ήδη εχθές 19/11 το νοσοκομείο Κεφαλονιάς εφημέρευσε χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ παθολόγο στο πρόγραμμα ούτε καν σε εφημερία ετοιμότητας. Το ίδιο θα επαναληφθεί το Σάββατο 24/11 εάν δεν ληφθεί κάποια μέριμνα.
Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και θα οδηγήσει κατά τη γνώμη μου σε αναζήτηση ευθυνών από τους ασθενείς και τους συνδούς τους που θα βρεθούν να ψάχνουν ανύπαρκτους γιατρούς σε κλινική και τμήμα επειγόντων. Τις ευθύνες αυτές με κανέναν τρόπο δεν είμαι διατεθειμένος ούτε εγώ, ούτε και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου να τις αναλάβω.
Έχω όμως την ηθική υποχρέωση να κάνω γνωστό με κάθε τρόπο τόσο στους ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη στην κλινική, όσο και σε όλους όσους θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς ότι θα υπάρξουν ημέρες κατά τις οποίες, ούτε στην Παθολογική Κλινική, ούτε στο Τμήμα Επειγόντων θα εφημερεύει Παθολόγος.
Ως εκ τούτου το σημείωμά μου αυτό θα το κοινοποιήσω όσο ευρύτερα μπορώ, ώστε να γίνει αντιληπτή η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει. Δεν νοείται ασφαλής λειτουργία κλινικής και τμήματος επειγόντων ενός νοσοκομείου με πληθυσμό αναφοράς περίπου 40000 κατοίκων με δύο μόνιμους επιμελητές, έναν ειδικευόμενο και δύο αγροτικούς ιατρούς εκ των οποίων ο ένας με μερική απόσπαση. Η βοήθεια της μοναδικής Παθολόγου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του νησιού, αν και πολύτιμη, απλά δεν αρκεί. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Σε σύνολο 11 προβλεπόμενων (τεσσάρων ειδικών και επτά ειδικευόμενων) αυτή τη στιγμή εργάζονται 2,5 ειδικοί και 2,5 ειδικευόμενοι.
Παράλληλα τα κενά στα υπόλοιπα τμήματα ολοένα διευρύνονται. Το μικροβιολογικό τμήμα διαθέτει μόνο μια ειδικευμένη ιατρό, ο χειρουργικός τομέας (χειρουργική και ορθοπεδική κλινική) λειτουργεί με μία ειδικευόμενη, οι καρδιολόγοι ρισκάρουν συνεχώς ζωές αφού δεν μπορούν να διακομίζουν έγκαιρα και με ασφάλεια τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Οι ελλείψεις στις οποίες αναφέρομαι αφορούν μόνο το ιατρικό προσωπικό και δεν περιλαμβάνουν τα σοβαρότατα κενά του νοσηλευτικού, παραϊατρικού αλλά ακόμα και διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.
Βρισκόμαστε ξανά μετά από τρία χρόνια να παρακαλάμε για ενίσχυση του δυναμικού μας, την ίδια ώρα που τα παράθυρα του γραφείου μας, αλλά και των θαλάμων νοσηλείας είναι κολλημένα με λευκοπλάστ για να μην μπαίνει η βροχή, ενώ ο διάδρομος είναι γεμάτος λεκάνες αφού η ταράτσα του κτιρίου στάζει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου καλείται να αποφασίσει ποια είδη ακριβού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχουμε ανάγκη, γιατί περισσεύουνε λέει χρήματα από προγράμματα ΕΣΠΑ.
Τόσο εγώ όσο και ο συνάδελφός μου κος Βασιλάκος σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο, εφόσον δεν διαπιστώσουμε συγκεκριμένα βήματα προς την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, το αμέσως επόμενο διάστημα, να θέσουμε την παραίτησή μας στη διάθεση της υπηρεσίας καθώς αν τα πράγματα συνεχίσουν στην ίδια πορεία δεν θα είμαστε σε θέση να φέρουμε σε πέρας το καθήκον που μας έχει ανατεθεί.
  • Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜ. Α
  • ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...