Νότης Μαριάς: Κάτω τα χέρια από την ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου

Η Ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Έλληνα Ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας στις 28/10/2018 στην περιοχή του χωριού Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Είχαν προηγηθεί προκλήσεις των αλβανικών αρχών που κατέβασαν την Ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ενώ η περήφανη Ελληνική Εθνική Μειονότητα γιόρταζε την αντίσταση τους Ελληνικού Λαού κατά του Ιταλικού φασισμού. Τη δολοφονική αυτή ενέργεια της αλβανικής αστυνομίας κάλυψε πολιτικά με προκλητικές του δηλώσεις ο γνωστός για τα ανθελληνικά του αισθήματα πρωθυπουργός της Αλβανίας ‘Εντι Ράμα.

Με Γραπτή μου Ερώτηση στην Ευρωβουλή κατήγγειλα στις 29/10/2018 τη στυγνή δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία, ζητώντας μέτρα προστασίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Μάλιστα κάλεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεώσει την Αλβανία να σταματήσει τις διώξεις των εκεί Ελλήνων ομογενών και να τιμωρήσει τους δολοφόνους του Έλληνα Ομογενή.

Την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου κατήγγειλα σε διεθνές επίπεδο στις 27/2/2014 στη Μάλτα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου (Monitoring Committee) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Επανειλημμένα επίσης καταγγείλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι αλβανικές αρχές επιδίδονται στη συστηματική και βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, γκρεμίζοντας εκκλησίες, αρπάζοντας ακίνητα και τρομοκρατώντας, παραβιάζοντας κατάφωρα διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό έκανα παρέμβαση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας την κ. Μογκερίνι στις 4/11/2016 για την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση των αλβανικών αρχών να εκδώσουν ειδοποιητήρια κατεδάφισης κατοικιών που ανήκουν σε οικογένειες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, κατοικίες που βρίσκονται στον Δήμο Χειμάρρας.

Με αφορμή την 103η Επέτειο της Ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου έκανα δύο παρεμβάσεις στις 14/02/2017 και στις 15/02/2017 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καταγγέλλοντας τη βάναυση καταπίεση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Γ. Χάαν του είπα τα εξής: «Κύριε Χάαν δεν σας άκουσα να πείτε κουβέντα για την προκλητικότητα και το ανθελληνικό παραλήρημα της Αλβανίας το οποίο δεν έχει σταματημό. Δεν σας άκουσα να πείτε τίποτα για την παράνομη αρπαγή των περιουσιών 123 οικογενειών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας,. Δεν σας άκουσα να πείτε τίποτα για τους βανδαλισμούς ενάντια στα σπίτια Ελλήνων της Εθνικής Μειονότητας».

Επιπλέον του επισήμανα την αναβίωση του αλβανικού εθνικισμού η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και ζήτησα μέτρα προκειμένου η Αλβανία να αντιληφθεί ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου τα οποία καταπατά βάναυσα, καθώς τα Τίρανα προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιών, κατεδαφίσεις εκκλησιών, διώξεις, απειλές και κυρίως μετακινήσεις πληθυσμών στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου προκειμένου να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση και να προωθηθεί μια αλυτρωτική πολιτική. Επιπλέον η κυβέρνηση της Αλβανίας προωθεί την αντίληψη της δήθεν μεγάλης Αλβανίας, ζητά εδάφη τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα, και αξιοποιεί τους τσάμηδες ούτως ώστε να δημιουργήσει προβλήματα. Τους τσάμηδες οι οποίοι είναι εγκληματίες πολέμου και έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια της Ελλάδος, τα δικαστήρια δωσίλογων γιατί ήταν συνεργάτες των SS κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα η κυβέρνηση της Αλβανίας να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, να σταματήσει την παράνομη υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στην περιοχή της Χειμάρρας και να μην ξανατολμίσει εγκληματικές πράξεις σαν και την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Επιπλέον στις παρεμβάσεις μου στην Ευρωβουλή δήλωσα ότι είμαι κάθετα αντίθετος με την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Αλβανίας και καταψήφισα την Έκθεση του 2016 του G.Petrenco και J.Evans για την Αλβανία. Για άλλη μια φορά δηλώνω επίσης ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail