Ανακάλυψη: Πώς κατασκευάστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Kitti Boonnitrod via Getty Images
Μια ράμπα, ηλικίας 4.500 ετών, που ανακαλύφθηκε σε αρχαίο λατομείο αλάβαστρου στο Λούξορ της Αιγύπτου μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο που απασχολεί τους αρχαιολόγους όσον αφορά το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετακινούσαν τους τεράστιους μονόλιθους για να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Αναδημοσίευση από: huffingtonpost.gr

Σύμφωνα με το Business Insider, μπορεί το βασικό οικοδομικό υλικό των πυραμίδων να είναι ο ασβεστόλιθος, ωστόσο το αλάβαστρο χρησιμοποιούνταν στα δάπεδα των πυραμίδων, σε αγαλματίδια και μυροδοχεία, ενώ παρόμοιες ράμπες θεωρείται πιθανό ότι χρησιμοποιούνταν και σε άλλα λατομεία.

Το σύστημα είχε μια κεντρική ράμπα και στο πλάι δύο κλίμακες με οπές, οι οποίες οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σκοινί δεμένο σε ξύλινους στύλους. Το σύστημα χρησιμοποιείτο ως μηχανισμός τροχαλίας για τη μεταφορά των μπλοκ πάνω σε έλκηθρα. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν να μεταφέρουν λίθους ακόμη και σε σημεία με κλίση 20 μοιρών.

Ο Mustafa Waziri, γενικός γραμματέας του αιγυπτιακού Υπουργείου Αρχαιοτήτων εκτιμά ότι είναι η πρώτη απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίον μεταφέρονταν τα βαριά μπλοκ για την κατασκευή των πυραμίδων. Οι αρχαιολόγοι υπέθεταν τη χρήση παρόμοιου συστήματος, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα αποδείξεις.

Εκτός από τη ράμπα, ήρθαν στο φως περί τις 100 επιγραφές που μνημονεύουν τις επισκέψεις των Φαραώ στα λατομεία αλαβάστρου του Hatnub, καθώς και κατάλοιπα από πέτρινες κατοικίες των εργατών στα λατομεία.

«Η ομάδα ανακάλυψε 4 πέτρινες στήλες, μία εκ των οποίων απεικονίζει έναν όρθιο άνθρωπο, ενώ οι άλλες τρεις αφορούν ιερατικές επιγραφές οι οποίες δεν είναι σαφές τι γράφουν εξαιτίας της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται», δήλωσε ο αρχαιολόγος Roland Enmarch από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Εκτιμάται ότι η Μεγάλη Πυραμίδα αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια μονόλιθους από ασβεστόλιθο, οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρείται ότι μετακινήθηκαν από κοντινά ορυχεία. Ο ασβεστόλιθος της Τούρα ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την εξωτερική επικάλυψη, έχει εξορυχθεί από την απέναντι όχθη του ποταμού. Οι μεγαλύτεροι γρανιτένιοι μονόλιθοι στην πυραμίδα έχουν βρεθεί στο θάλαμο «του Βασιλιά», και ζυγίζουν από 25 μέχρι 80 τόνους και έχουν μεταφερθεί από το Ασσουάν, το οποίο βρίσκεται 800 χιλιόμετρα μακριά.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...