Οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι βρήκαν λύση για τους Κύριλλο και Μεθόδιο;

Μέχρι σήμερα, στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων και της Βουλγαρίας υποβόσκει η διεκδίκηση της καταγωγής των ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που μεταλαμπάδευσαν τον Χριστιανισμό στους Σλάβους.


Οι Σκοπιανοί ως απόγονοι, κυρίως, των σλαβικών φυλών που κατοικούσαν και κατοικούν στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και πέραν αυτής, γράφουν ότι οι δύο ιεραπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη ήταν Σλάβοι όπως και αυτοί, ενώ οι Βούλγαροι τους αναγνωρίζουν ως Βουλγάρους γιατί τότε κυριαρχούσαν οι Βούλγαροι σε μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

Η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα Σκοπίων - Βουλγαρίας, σε συνέντευξη στο Pressing.mk ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει στο εξής σκεπτικό, προκειμένου να υπάρχει σύμπνοια:

Οι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι διαφωτιστές των Σλάβων, έζησαν την εποχή του Βυζαντίου και δεν μπορούν να εθνικοποιηθούν. Θα ήταν πιο σωστό (σύμφωνα με την επιτροπή) να χαρακτηριστούν ως ‘ιεραπόστολοι του Βυζαντίου’ και αυτή φαίνεται να είναι μια πιθανή λύση στη διαφορά της καταγωγής τους, όπως γράφει η Γιοβάνκα Κεπέσκα.


svest.mk
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...