Ναυτικό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας - Οι Ρώσοι έκλεισαν τα Στενά του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα

Freepen.gr - Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αναφέρει ότι τρία ουκρανικά ναυτικά σκάφη, παραβίασαν τα σύνορα το πρωί της Κυριακής και κατευθύνονται προς το στενό του Κερτς που βρίσκεται ανάμεσα στην Κριμαία και την ηπειρωτική Ρωσία, μεταδίδει το RT.

"Σήμερα το πρωί, περίπου στις 7 π.μ. της Μόσχας, τρία πλοία που ανήκουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παραβίασαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ... για να διασχίσουν τα ρωσικά σύνορα", αναφέρει δήλωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας FSB, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση των συνόρων της χώρας.

Η FSB ανέφερε ότι τα πλοία κατευθύνονταν προς τη Γέφυρα της Κριμαίας, αλλά δεν υπέβαλαν καμία αίτηση για να περάσουν, αντίθετα πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς και δεν ακολούθησαν νόμιμες οδηγίες από τις ρωσικές αρχές.

Προσθέτοντας ότι λαμβάνουν "όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας", η FSB δημοσίευσε επίσης μια σειρά φωτογραφιών των ουκρανικών σκαφών που συνόδευαν μεγάλα ρωσικά περιπολικά πλοία.

"Ο σκοπός αυτών των προκλητικών ενεργειών από το ουκρανικό ναυτικό είναι να δημιουργηθεί μια κατάσταση σύγκρουσης στην περιοχή", αναφέρει η FSB.

Η Ρωσία έχει κλείσει τα στενά του Κερτς όπου έχουν σπεύσει πολεμικά πλοία και πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα.



Ο Alexei Pushkov, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας, δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης.

Η ουκρανική πλευρά, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική επικράτεια, ή το καθεστώς των χωρικών υδάτων της, κατηγόρησε επίσης τις συνοριακές δυνάμεις της Ρωσίας για «πρόκληση» κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης και τακτικής μεταφορά πλοίων μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, τις οποίες διαχωρίζει το στενό του Kerch.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για "απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες" ενώ το ουκρανικό ναυτικό δήλωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι ένα από τα ρωσικά πλοία χτύπησε το ρυμουλκό του που συνοδεύει τα δύο θωρακισμένα σκάφη πυροβολικού, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο σκάφος.







Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail