Γήρανση εγκεφάλου: Ο κίνδυνος από τις ώρες ύπνου

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιδανικός αριθμός ωρών ύπνου κυμαίνεται από 7 έως 8.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Νέα μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τον ύπνο, έδειξε ότι οι πολλές ώρες ύπνου βλάπτουν τον εγκέφαλο και τις γνωστικές ικανότητες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου για τον Εγκέφαλο του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, ζήτησαν από πάνω από 40.000 άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου να απαντήσουν σε εκτενές ερωτηματολόγιο και τα υπέβαλαν σε σειρά ασκήσεων γνωστικών ικανοτήτων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε νύχτα εμφανίζουν τα ίδια προβλήματα -κυρίως στη λογική σκέψη και στις λεκτικές ικανότητες- με εκείνους που κοιμούνται λιγότερες από επτά.

«Αυτό που θέλαμε ήταν να καταγράψουμε τις συνήθειες του ύπνου ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Προφανώς έχουν υπάρξει πολλές μικρότερες μελέτες σχετικά με τον ύπνο, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν διεξαχθεί σε εργαστήρια ύπνου. Εμείς θέλαμε να δούμε πώς κοιμούνται οι άνθρωποι σε πραγματικές συνθήκες» ανέφερε ο Αντριαν Όουεν, ερευνητής Γνωστικών Νευροεπιστημών και Απεικόνισης και πρόσθεσε: «Τα άτομα που συμμετείχαν μάς παρείχαν πολλές πληροφορίες για την καθημερινότητά τους. Το ερωτηματολόγιό μας ήταν πολύ αναλυτικό και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές, μεταξύ άλλων, με την ηλικία τους, τα φάρμακα που λάμβαναν, τις καθημερινές ασχολίες τους, το επίπεδο μόρφωσής τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τουλάχιστον κάποιων εκ των αποτελεσμάτων της μελέτης».


brain dementia

Ο πολύ λίγος ύπνος «γερνάει» τον εγκέφαλο κατά 9 χρόνια

Περίπου οι μισοί από τους εθελοντές δήλωσαν ότι κοιμούνται λιγότερο από 6,3 ώρες κάθε νύχτα – σχεδόν μία ώρα λιγότερο από αυτό που συνέστηναν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που κοιμούνταν τέσσερις ώρες ή και λιγότερο κάθε νύχτα είχαν γνωστική απόδοση ανθρώπου τουλάχιστον εννέα χρόνια γηραιότερου.

Ένα άλλο αναπάντεχο εύρημα ήταν πως η διάρκεια του ύπνου επιδρούσε σε όλους τους ενηλίκους εξίσου. Η διάρκεια του ύπνου που συνδεόταν με πολύ καλή γνωστική απόδοση ήταν οι 7 με 8 ώρες ασχέτως ηλικίας. Συγχρόνως, η μείωση στη γνωστική απόδοση που σχετιζόταν με τον πολύ λίγο ή αντιθέτως με τον πολύ ύπνο, δεν φάνηκε να εξαρτάται από την ηλικία των συμμετεχόντων.

«Ανακαλύψαμε ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του εγκεφάλου είναι οι 7 με 8 ώρες κάθε νύχτα, και αυτό έρχεται σε συμφωνία με τις συμβουλές των γιατρών για καλή λειτουργία του σώματος. Ανακαλύψαμε επίσης ότι τα άτομα που κοιμούνταν περισσότερο από 8 ώρες εμφάνιζαν τα ίδια προβλήματα στις γνωστικές επιδόσεις με όσα κοιμούνταν πολύ λίγο» σημείωσε ο Κόνορ Γουάιλντ, ερευνητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Λογική σκέψη και λεκτικές ικανότητες τα μεγαλύτερα «θύματα»

Οι κύριοι τομείς που υφίσταντο «πλήγμα» όταν το άτομο δεν κοιμόταν σωστά ήταν η λογική σκέψη, καθώς και οι λεκτικές ικανότητες. Ωστόσο η βραχυπρόθεσμη μνήμη δεν φαινόταν να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό.

Ακόμη και μια νύχτα καλού ύπνου ωφελεί τη σκέψη

Ένα από τα θετικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και μια νύχτα επαρκούς ύπνου μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ικανότητα σκέψης του ατόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που κοιμήθηκαν περισσότερο από το συνηθισμένο τη νύχτα πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail