Ποια ελληνικά προϊόντα γίνονται ανάρπαστα στη Βραζιλία

Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών έφθασε στο οκτάμηνο στα 81,2 εκατ. από 17,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο οκτάμηνο του 2017

Από: news.gr

«Άλμα» της τάξεως του 364% έκαναν στο οκτάμηνο οι ελληνικές εξαγωγές στη Βραζιλία, όπως προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων, του γενικού προξενείου της Ελλάδος στον Άγιο Παύλο Βραζιλίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ενημερωτικό έγγραφο, επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος-Αύγουστος), οι ελληνικές εξαγωγές πέτυχαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 364% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι με την αξία των εξαγωγών να φθάνει τα 81,2 εκατ. ευρώ από 17,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο οκτάμηνο του 2017. Μάλιστα, συνολικά για το 2017, οι ελληνικές εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί στα 26 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση διαδραμάτισε η κατηγορία «Ελαφρά λάδια και παρασκευάσματα» (ορυκτά λάδια) της δασμολογικής κατηγορίας «271012» σε εξαψήφια ανάλυση, αφού έφθασε σχεδόν τα 59 εκατ. ευρώ, έναντι μηδενικών σχετικών εξαγωγών πέρυσι.

Ωστόσο, σημειώνεται πως σε διάφορα προϊόντα και ιδιαίτερα σε αυτά που έχουμε συγκεκριμένο ενδιαφέρον (ελαιόλαδο, φάρμακα) παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη άνοδος (67%, & 118% αντίστοιχα), ενώ νέα προϊόντα όπως το τσιμέντο (δασμολογική κατηγορία 252310), αλλά και βιομηχανικά προϊόντα όπως μέρη και εξαρτήματα μηχανών για την προπαρασκευή ή την επεξεργασία υφαντικών υλών και μηχανές και συσκευές συσκευασίας ή περιτύλιξης εμπορευμάτων, καταλαμβάνουν πλέον, κορυφαία θέση στις ελληνικές εξαγωγές.

Αναλυτικότερα, τα κυριότερα προϊόντα που κυριάρχησαν στις εξαγωγές μας το συγκεκριμένο διάστημα προς τη Βραζιλία ήταν τα εξής:

α) Ελαφρά λάδια και παρασκευάσματα (αύξηση 100%).
β) Τσιμέντα που δεν είναι σε σκόνη, με την ονομασία clinkers (αύξηση 100%).
γ) Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του (αύξηση 67%).
δ) Μέρη και εξαρτήματα μηχανών για την προπαρασκευή ή την επεξεργασία υφαντικών υλών (αύξηση 3.664%).
ε) Μηχανές και συσκευές συσκευασίας ή περιτύλιξης εμπορευμάτων (αύξηση 100%).
στ) Φάρμακα που αποτελούνται από προϊόντα αναμειγμένα ή μη αναμειγμένα (αύξηση 118%).
ζ) Φύλλα και λεπτές ταινίες, από αργίλιο, χωρίς υπόθεμα, που έχουν υποστεί απλή έλαση, με πάχος <= 0,2 (22%).
η) Συμπολυμερή του στυρολίου-ακρυλονιτριλίου (SAN) σε αρχικές μορφές (αύξηση 62%).
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...