8 Νοεμβρίου, αλλά πάμε Τουρκία...

31774 /Pixabay
8 Νοεμβρίου και η αρχόντισσα του Αρχιπελάγους έχει φορέσει τα καλά της. Είναι η δικιά της μέρα, μιας και έχει επέτειο απελευθέρωσης από τον ζυγό των Τούρκων, αλλά γιορτάζει και ο προστάτης της νήσου, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Φέτος μάλιστα, συμπληρώνει 106 έτη ελεύθερη και για τον εορτασμό της, παρέστησαν όλοι. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους εύζωνες, την πολεμική αεροπορία (έχει προστάτη τον Αρχάγγελο Μιχαήλ), ως και τα εδώ σώματα ασφαλείας.

Το πρωινό εκείνο, το καράβι της γραμμής που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Χίο-Μυτιλήνη, βρίσκεται στο λιμάνι της τελευταίας και είναι έτοιμο για πρόσδεση. Καθώς το πλοίο κάνει τις απαιτούμενες "μανούβρες", προκείμενου να "δέσει" στη θέση του, στις διπλανές θέσεις βρίσκονται δύο καραβάκια, έτοιμα για αναχώρηση με προορισμό τα απέναντι τουρκικά παράλια, και συγκεκριμένα το Αϊβαλί.

Η παραπάνω παράγραφος δεν πρέπει να προξενεί καμία εντύπωση, αν δεν είναι 8 Νοεμβρίου ή 25 Μαρτίου. Κι' αυτό, γιατί αυτές οι δύο ημερομηνίες είναι σημαδιακές και για τον ελληνισμό σημαίνουν πολλά. Δεν είναι δυνατόν, να απελευθερώνεσαι μετά από 400 χρόνια, και στις 8 Νοεμβρίου ή 25 Μαρτίου να μπαίνεις στο καραβάκι και να πηγαίνεις στην Τουρκία, για σουλάτσο και "ριχτάρια".

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, σε καμία περίπτωση δεν έχει κανένα στόχο το εν λόγω άρθρο να στρέψει τους Έλληνες έναντι των Τούρκων, και τούμπαλιν. Άλλωστε, από την εποχή της τουρκοκρατίας ακόμα, οι δύο γειτονικοί λαοί συμβίωναν αρμονικά και δεν υπήρχαν κόντρες, μίση ανάμεσα τους. Παρά μόνο, φιλίες και οικονομικές συμφωνίες. Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι τα ισοπεδώνουμε όλα. Είναι αναγκαίο, σε μέρες όπως τις δύο προαναφερθείσες, να κρατάμε τα προσχήματα και να τιμούμε τους προγόνους μας, που χάρις των αγώνων τους ζούμε ελεύθεροι και δεν έχουμε ονόματα, λ.χ. Αλή, Κεμάλ, Φατμέ.



Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας
Υπότροφος Φοιτητής Δημοσιογραφίας της NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS
Ασκούμενος Δημοσιογράφος ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail