Άλλη μια «θεωρία συνομωσίας» - Ποιος μοίρασε 49.000 φορτισμένες προπληρωμένες κάρτες σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα;


Ρεπορτάζ του σλοβένικου ειδησεογραφικού «πορτάλ» Nova24tv, βασισμένο σε πληροφορίες της κροατικής αστυνομίας, αναφέρει ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη καθ’ οδόν προς την Κεντρική Ευρώπη διαθέτουν ανώνυμες τραπεζικές κάρτες Mastercard με λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). 


Το Nova24tv ισχυρίζεται ότι η UNHCR και η Ε.Ε. σε συνεργασία με την Mastercard μοιράζουν δωρεάν Prepaid-Debitcard σε πρόσφυγες και μετανάστες, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της UNHCR η βοήθεια σε ρευστό στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι μέρος του προγράμματος «ESTIA» (http://estia.unhcr.gr/en/gallery-cash-assistance-empowers-refugees-and-asylum-seekers-in-greece/). 

Χρηματοδότης είναι η Ε.Ε. και πραγματοποιείται σε συνεργασία με πέντε διεθνείς ΜΚΟ (Catholic Relief Services, the International Rescue Committee, Mercy Corps, the International Federation of the Red Cross and Samaritan’s Purse) οι οποίες συγκροτούν την «Greece Cash Alliance» (βλ. http://www.unhcr.org/5a14306a7.pdf) - πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Απρίλιο του 2017 μοιράστηκαν ανώνυμες κάρτες στην Ελλάδα σε περίπου 49.000 πρόσφυγες-μετανάστες με αποτέλεσμα για το 2018 να διατεθούν σε αυτούς 155 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ερώτημα ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης των ανώνυμων τραπεζικών καρτών το σλοβενικό πορτάλ είναι σαφές. Το 2016 η Mastercard ανακοίνωσε ότι εξέδωσε μια τραπεζική κάρτα (Prepaid-Debitcard) προκειμένου «να εξασφαλίσει στους μετανάστες κινητικότητα, ευελιξία και αξιοπρέπεια». 

Ένα χρόνο πριν δημοσιοποιήθηκε και η συνεργασία της με τον Σόρος στο πλαίσιο του προγράμματος „Humanity Ventures“. Στόχος του προγράμματος είναι η «κοινωνική και οικονομική στήριξη των μεταναστών-προσφύγων» για το οποίο το Ίδρυμα Σόρος ανακοίνωσε τη διάθεση μέχρι και 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail