Ροφήματα με ζάχαρη: Πόσο αυξάνουν το διαβήτη τύπου 2

Εάν έχετε επιθυμία για γλυκό, αλλά ανησυχείτε για τον διαβήτη τύπου 2, αποφεύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Νέα ανασκόπηση μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 πολύ περισσότερο από τη ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα ή τους 100% φυσικούς χυμούς φρούτων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με επικεφαλής τον Δρα John Sievenpiper, εξέτασαν διαφορετικές πηγές ζάχαρης ως προς τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και διαπίστωσαν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Ο Sievenpiper είπε ότι οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων είναι υγιεινοί εάν δεν προσθέτουν έξτρα θερμίδες στη διατροφή.

«Ο χυμός φρούτων μπορεί να συμπληρώσει την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών», σημείωσε, «αλλά εάν πίνετε χυμούς φρούτων για ενυδάτωση, υπάρχει κάποιος κίνδυνος» πρόσθεσε.

Τα φρούτα πάντως, φαίνεται να έχουν προστατευτική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Οι επιπτώσεις από την κατανάλωση ζάχαρης απασχολούν τους επιστήμονες έντονα τις τελευταίες δεκαετίες. Τη συζήτηση αναζωπύρωσε η σχέση της κατανάλωσης σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (μια συμπυκνωμένη μορφή ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών) και της αύξησης της παχυσαρκίας και του διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Για να διαπιστώσουν εάν αυτά τα σάκχαρα επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση 155 μελετών για τη διατροφή. Εξέτασαν τις επιδράσεις των τροφών στα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη και χωρίς διαβήτη. Οι μελέτες παρακολούθησαν τους εθελοντές για διάστημα έως 12 εβδομάδων.
2 foods make you hungrier fruit juice

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ινσουλίνη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα με διαβήτη, εφόσον δεν δίνουν υπερβολικές θερμίδες. Έτσι, εάν κάποιος χρειάζεται 2.000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του, ένα μικρό ποτήρι χυμού πορτοκαλιού που δεν προκαλεί υπέρβαση των 2.000 θερμίδων, είναι μια καλή λύση.

Ωστόσο, τα τρόφιμα με λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως τα ροφήματα με ζάχαρη και οι χυμοί φρούτων που προσθέτουν υπερβολικές θερμίδες στη διατροφή, έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Εάν εξετάσετε την ημερήσια θερμιδική κατανομή, θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε περίσσευμα θερμίδων για να διαθέσετεε, γι 'αυτό είναι σημαντικό να σκεφτείτε πόσες παίρνετε από κάθε τρόφιμο. Τα τρόφιμα που δεν έχουν θρεπτικά στοιχεία, όπως οι φυτικές ίνες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα ροφήματα με ζάχαρη είναι καθαρές θερμίδες» είπε ο Sievenpiper.

Τα σάκχαρα από φυσικές πηγές όπως τα φρούτα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και είναι απαραίτητα για τη ζωή - τα χρειαζόμαστε για την παραγωγή ενέργειας, για τα κύτταρα και τους μυς, κάτι που δεν μας δίνουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα φρούτα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης BMJ.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail