Διαβήτης τύπου 2: Ποια τυριά βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή του οργανισμού που προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος (σάκχαρο), υψηλότερα από το κανονικό.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Αρχικά το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη ως αντιστάθμισμα. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη προκειμένου να κρατήσει τη γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν ο διαβήτης δεν τίθεται υπό έλεγχο, αυξάνεται ο κίνδυνος επιπτώσεων στα μάτια, τα νεφρά, την καρδιά και τα νεύρα.

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, η κατάλληλη διατροφή είναι κρίσιμης σημασίας για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2. Αυτή προβλέπει τον περιορισμό της ζάχαρης, των λιπαρών και του αλατιού.

Οι τροφές με πολλά λιπαρά, όπως τα τυριά, οδηγούν σε αύξηση του βάρους και εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη, καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας.

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού, το οποίο επίσης περιέχεται σε πολλά τυριά, αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, που με τη σειρά της οδηγεί σε προβλήματα υγείας και επιπλοκές του διαβήτη.

Toast With Cheese

Εάν έχετε διαβήτη αλλά αγαπάτε τα τυριά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας, αλλά να επιλέγετε τους κατάλληλους τύπους που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου.

Το τυρί είναι καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή.

Επιλέγετε τυριά με έντονη γεύση, όπως η φέτα, το τσένταρ και η παρμεζάνα. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι λόγω της έντονης γεύσης τους, μπορείτε να τρώτε μικρότερη ποσότητα.

Αρκεί δηλαδή μια μικρή ποσότητα παρμεζάνας για να πασπαλίσετε στα ζυμαρικά, μια λεπτή φέτα τσένταρ για το σάντουιτς ή λίγη φέτα για να συνοδεύσετε το γεύμα σας.

Όταν τρώτε τυριά με ήπια γεύση, απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας, με αποτέλεσμα να παίρνετε περισσότερα λιπαρά, αλάτι και θερμίδες.

Σε κάποια φαγητά μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το βούτυρο ή την πατάτα με λίγο τυρί, εξασφαλίζοντας το ίδιο ή και καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Το τυρί τύπου cottage είναι χαμηλότερο σε λιπαρά σε σχέση με άλλα τυριά και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση σε κρέμες και σάλτσες.

Πηγή: express.co.uk
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail