Ανησυχία σε Ισραήλ και ΗΠΑ: Ιρανοί θα επανδρώσουν και θα λειτουργήσουν τους συριακούς S-300

Freepen.gr - Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς έμαθαν η Μόσχα αποφάσισε να παραδώσει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 που απεστάλησαν στη Συρία σε ιρανικές ομάδες, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές της DEBKAfile. Οι αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών που έφεραν τα νέα στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ ανέφεραν επίσης ότι οι Ρώσοι είχαν αρχίσει να στέλνουν Ιρανούς στη Συρία.

Η Συρία παρέλαβε ακριβώς το ίδιο σύστημα αεράμυνας που η Ρωσία πούλησε στο Ιράν δύο χρόνια πριν - το S-300PMU-2 - το οποίο εγκαταστάθηκε για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του (αν και σε άλλα δημοσιεύματα αναφέρεται η πιο σύγχρονη έκδοση V4). Αμερικανοί και Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι από την ανακάλυψη αυτή, αλλά οι πηγές της Debka ανέφεραν ότι οι Ρώσοι δίνουν στη Συρία παρωχημένες συστοιχίες.

Μία από τις εκτιμήσεις της Μόσχας ήταν ότι τα ιρανικά πληρώματα που θα λειτουργήσουν τους S-300 στη Συρία θα βρίσκονται εκτεθειμένα σε περίπτωση που αμερικανικά ή ισραηλινά αεροσκάφη επιτεθούν στα συστήματα.

Για το Ισραήλ αυτή η κίνηση έχει τόσο καλές όσο και κακές πτυχές: αφενός θα είναι μια ανακούφιση για τους ισραηλινούς πιλότους να γνωρίζουν ότι δε χρειάζεται να φοβούνται μήπως πλήξουν Ρώσους στρατιωτικούς. Από την άλλη πλευρά όμως με τη διαχείριση της αεροπορικής άμυνας της Συρίας, το Ιράν ενισχύει περαιτέρω τη στρατιωτική θέση στη χώρα. Ομοίως, το Ιράν υιοθετεί την απόφαση της Μόσχας ως έγκριση για μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Λίγο μετά τη δημοσίευση αυτής της αποκάλυψης από τη DEBKAfile, οι στρατιωτικές της πηγές και οι πηγές πληροφοριών ανακάλυψαν ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στη Συρία τρία συστήματα S-300, με οκτώ εκτοξευτές το καθένα και 100 βλήματα ανά εκτοξευτή. Όλα υποβλήθηκαν σε σημαντικές ανακατασκευές στα εργοστάσια όπλων της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Συρία συνολικά 300 αντιπυραυλικά βλήματα - ίσως ξεπερασμένα αλλά σε κατάσταση αιχμής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail