F-22: Πως μέσα σε ένα βράδυ "χάθηκε" το 10% του στόλου των stealth μαχητικών των ΗΠΑ

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να αποκαλυφθεί μια παραφροσύνη είναι ένας δυνατός αέρας.

Από: onalert.gr

Ο τυφώνας Micahel έκανε πολύ περισσότερα από το να ισοπεδώσει την Νοτιοανατολική Ακτή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Βάσης Tyndall της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Φλόριντα, η οποία ήταν το σπίτι μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-22 Raptor, και το κέντρο εκπαδιεύσεως των πιλότων των stealth μαχητικών. Έδειξε επίσης ότι όταν αγοράζεις μόνο 187 αεροσκάφη, δεν χρειάζεται να γίνουν πολλά για να συρρικνωθεί η δύναμή σου.

Περίπου 17 F-22 Raptor - σχεδόν το 10% του στόλου των stealth μαχητικών των ΗΠΑ - έχουν υποστεί ζημιές από τον τυφώνα Michael. Αυτά τα αεροσκάφη δεν μπόρεσαν να εκκενωθούν επειδή δεν ήταν σε κατάσταση να πετάξουν. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για τα F-22, τα οποία υποφέρουν από χαμηλά ποσοστά διαθεσιμότητας.Το κατά πόσον τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να έχουν εκκενωθεί με κάποιο άλλο τρόπο δεν είναι το προκείμενο. Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που αεροπλάνα υφίστανται ζημιές από φυσικές καταστροφές: η έκρηξη του Βεζούβιου στην Ιταλία το 1944 έβλαψε τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα των ΗΠΑ που βρίσκονταν κοντά, ενώ η Homestead Air Force Base και αρκετά αεροσκάφη F-16 καταστράφηκαν από τον τυφώνα Andrew το 1992.

Το πρόβλημα είναι ότι άσχημα πράγματα συμβαίνουν πολύ εύκολα στα αεροπλάνα. Αν υπάρχει ένα μάθημα για τον εναέριο πόλεμο από το 1914, αυτό είναι ότι τα αεροσκάφη είναι ένα ιδιαίτερα ευπαθές σύστημα.

Η Γερμανία έχασε ενενήντα πέντε χιλιάδες αεροσκάφη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν πενήντα εννέα χιλιάδες αεροπλάνα. Το Ισραήλ έχασε το ένα τέταρτο της αεροπορικής του δύναμης στον πόλεμο του 1973, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν δέκα χιλιάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τέτοιες απώλειες θα ήταν αδύνατες σήμερα, κυρίως επειδή κανείς δεν έχει πλέον αεροπορικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τέτοιες απώλειες (οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα έχουν μόνο περίπου πέντε χιλιάδες στρατιωτικά αεροσκάφη). Αλλά το γεγονός είναι ότι τα αεροσκάφη χάνονται για διάφορους λόγους, των οποίων η μάχη δεν είναι ένας από αυτούς: υπάρχουν μηχανικές βλάβες, ανθρώπινα λάθη και η κακοκαιρία.

Με άλλα λόγια, το F-22 είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο όταν πρόκειται για μάχη στους αιθέρες. Παρόλα αυτά, μπορεί να πέσει θύμα πολλών προλβημάτωναιτιών, από τους οποίους οι τυφώνες είναι ένα - αν και όχι ιδιαίτερα πιθανό.

Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Πολεμική Αεροπορία ήθελε τουλάχιστον 381 F-22. Αλλά το Raptor αποδείχθηκε υπερβολικά ακριβό, περίπου 412 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροπλάνο (το σημερινό F-35 κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος). Το 2009 η κυβέρνηση Ομπάμα τερμάτισε την παραγωγή του F-22, αφού είχαν παραγγελθεί μόλις 187 αεροσκάφη.Το αν αυτή ήταν μια σωστή επιλογή, παραμένει ακόμα αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Το F-22 είναι ένα εκπληκτικό μαχητικό, το οποίο συμβαίνει να είναι φαινομενικά δαπανηρό τόσο ως προς το κόστος παραγωγής του, αλλά και ως προς το κόστος συστήρισης του.

Η πρόσφατη διαθεσιμότητα του F-22 είναι απαράδεκτα χαμηλή. Γεγονός το οποίο είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών συντήρησης, της έλλιψης ανταλλακτικών και των περίεργων πρακτικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που μοιράζει μονάδες F-22 δεξιά και αριστερά σε υπερπόντιες αποστολές.

Όποια και αν είναι τα λάθη που έγιναν, το γεγονός είναι ότι μόνο 187 αεροσκάφη για εναέριες μάχες με εχθρικά αεροπλάνα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους λάθη.

Πηγή National Interest
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...