Ποιος ακριβώς ήταν και τι γνώριζε ο Τζαμάλ Κασόγκι - Πως η CIA τον έστειλε συγκεκριμένα για τεμάχισμα στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφτασε στη Σαουδική Αραβία στις 16 Οκτωβρίου για να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman Al Saud και να συζητήσει την κατάσταση με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Παρουσίαση-απόδοση: Στρατής Μαζίδης

Μια αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσινίν και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ έφτασαν επίσης στο Ριάντ. Όπως οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους, ομοίως και οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιθυμούσαν να πάρουν πληροφορίες από πρώτο χέρι.

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς Σάλμαν διέταξε να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι η εντολή να εκτελεστεί ο δημοσιογράφος προήλθε από τον Mohammad bin Salman, γιο του βασιλιά και πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, τον οποίο ο δολοφονημένος δημοσιογράφος είχε επικρίνει στα άρθρα του στη Washington Post. Μήπως σκοτώνουν για τη σύνταξη σοβαρών κριτικών άρθρων;

Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν από τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας. "Ακριβώς επειδή είναι σύμμαχος σε μια σημαντική αποστολή, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του Ιράν στην περιοχή, η πραγματικότητα δε μας επιτρέπει να το παραβλέψουμε αυτό. Υπονομεύει την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε την ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Πώς μπορούμε να επικρίνουμε τον Πούτιν για τη δολοφονία δημοσιογράφων εάν επιτρέπουμε σε έναν σύμμαχο να κάνει το ίδιο;" δήλωσε ο γερουσιαστής Mark Rubio.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν πίεση στη Σαουδική Αραβία σε σχέση με τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου, τότε το βασίλειο θα αντιδράσει με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Επίσης η Σαουδική Αραβία μπορεί να υπαναχωρήσει από συμφωνίες όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να στραφεί στη Ρωσία.

Ο Βιτσάσεφ Ματούσοφ, πρόεδρος της Εταιρείας Φιλίας και Επιχειρηματικής Συνεργασίας με τις αραβικές χώρες, δήλωσε στο Pravda.Ru ότι η CIA δεν ενδιαφέρεται να προκαλέσει ένα σκάνδαλο από την ιστορία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κασόγκι δεν ήταν απλός δημοσιογράφος. "Εργάστηκε ως σύμβουλος του πρώην αρχηγού όλων των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, Τουρκί Μπιν Φαϊσάλ. Ο Κασόγκι είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία της Αλ Κάιντα και τη δημιουργία του κινήματος των μουσουλμανών στο Αφγανιστάν.

"Ήταν σαουδαραβός πολίτης που εργάστηκε για την CIA την ίδια εποχή", εξήγησε ο εμπειρογνώμονας στο Pravda.Ru. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κασόγκι γνώριζε τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε η CIA στη Μέση Ανατολή, όπου το βασίλειο είχε υποδαυλίσει την Αραβική Άνοιξη. Η Αραβική Άνοιξη είχε σβήσει όλα τα αραβικά καθεστώτα και αποσταθεροποίησε τη Συρία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Τυνησία κατά τη διάρκεια οκτώ ετών", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Βιτσάσεφ Ματούσοφ δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στο Pravda.Ru ότι η CIA συνεχίζει τις εργασίες της στην περιοχή και διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της σύγκρουσης μεταξύ των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου - του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης το έργο της CIA. Ο Donald Trump είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι ήταν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα που ίδρυσαν το ISIS. Είπε ότι στη ζέση του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία ο Τραμπ "ανύψωσε το περιθώριο μυστικότητας για τις σκοτεινές υποθέσεις της CIA".

Ο Τζαμάλ Κασόγκι γνώριζε πάρα πολλά και έγινε ένα πολύ επικίνδυνο άτομο. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει κανέναν ειδικά για τη δολοφονία του, επειδή ο Κασόγκι θα μπορούσε να παραλάβει τα χαρτιά του διαζυγίου του σε οποιοδήποτε προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η CIA του συνέστησε να πάει στην Τουρκία", δήλωσε ο Βιτσάσεφ Ματούσοφ .
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail