«Αν η Τουρκία τρυπήσει στο Καστελόριζο τότε η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα»

Sputnik / Andrey Stenin
Freepen.gr - Ο Αντρέας Πεντάρας, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου, δήλωσε στο Σπούτνικ ότι εάν η Τουρκία ξεκινήσει να δουλεύει από τις ακτές της Κύπρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση.

"Ο υπουργός δεν διευκρίνισε ακριβώς ποια θα είναι η εργασία στη Μεσόγειο, αλλά προηγούμενες δηλώσεις του πρώην υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ανέφεραν ότι οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας κοντά στην Αττάλεια και τη Μεσίνα. δεν ξέρουμε αν αυτή η απόφαση είναι ακόμη σε ισχύ ή αν διερευνητικές εργασίες θα διεξαχθούν αλλού ", δήλωσε ο πρώην επικεφαλής πληροφοριών.

Εξηγώντας την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Πεντάρας επεσήμανε ότι «η Τουρκία έχει παραχωρήσει παράνομα το μεγαλύτερο μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου στα δυτικά της Πάφου». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Τουρκία έχει σφετεριστεί περίπου το 30% της περιοχής των τετραγώνων 4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Στην περιοχή αυτή, από το 2008, η Τουρκία δεν επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε άλλα κράτη να δραστηριοποιούνται. Επιπλέον, η πρόσβαση είναι κλειστή τόσο για τα ερευνητικά όσο και για τα αλιευτικά σκάφη". Ο κ. Πεντάρας πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία αναλαμβάνει ανάλογη δράση στην περιοχή του Καστελορίζου.

"Συνεπώς, εάν οι εξερευνητικές γεωτρήσεις της Τουρκίας επεκταθούν σε αυτές τις περιοχές, δηλαδή σε περιοχές που ανήκουν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδας, θα προκύψουν προβλήματα που θα οδηγήσουν σε κρίση". Ο κ. Πεντάρας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε και να δούμε πού θα γίνει η διάτρηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Τουρκία θα επιλέξει πραγματικά αυτή την τοποθεσία για διερευνητική διάτρηση, ο επικεφαλής της πρώην υπηρεσίας πληροφοριών επέστησε την προσοχή στις δημοσιεύσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των τμημάτων 8 και 9 που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Καταλαβαίνετε ότι εάν όλα αυτά είναι αληθινά, θα εισέλθουμε σε μια σοβαρή κρίση και κανείς δεν ξέρει σε ποιες συνέπειες μπορεί να οδηγήσει».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πεντάρας τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα, συγκεκριμένα μια έκκληση για χρήση "ορισμένων προληπτικών μέτρων από την ΕΕ και τον ΟΗΕ".

"Πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σχοινάς, δήλωσε ότι η ΕΕ υποστήριξε πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξαγάγει διερευνητικές εργασίες στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από τυχόν απειλές ή άλλες δραστηριότητες στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία δε διαθέτει στρατιωτικά μέσα για την πρόληψη τέτοιων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας και θα περιοριστεί στη διπλωματία. Ωστόσο, πιστεύω ότι εάν διερευνητικές γεωτρήσεις λάβουν χώρα στην περιοχή του Καστελόριζο, μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή κρίση και στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να δράσει και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και στρατιωτικά μέσα», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, κατά τη γνώμη του, δε θα πάει τόσο μακριά.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...